Историята на един успял циганин: От бедните покрайнини до бизнес за милиони


Историята на един успял циганин: От бедните покрайнини до бизнес за милиони
Снимка:

3411

"Ако загубиш усещане за миналото си, не можеш да видиш накъде си се насочил в бъдеще", заявява Алфи Бест, по произход циганин, чийто бизнес, стартиран в Илфорд, Великобритания, преди 20 години, вече се оценява на 100 млн. паунда.

Въпреки че е роден в бедно циганско семейство в покрайнините на Лестър, 41-годишният мъж твърди, че опитът от детството му му е помогнал да стигне до мястото, на което е сега.

Преди няколко години той отказа да бъде включен в списъка на богаташите на "Sunday Times" - признание за бизнеса, изграден от него с много целеустременост, работа и предприемачество.

"Бяхме много бедни. Прехранвахме се от земята, но това ме научи на много неща", заявява Алфи по отношение на детството си.

Първият му опит в продажбите бил, когато помагал на баща си да продават асфалт.

"Чували ли сте някога израза "Говориш бързо като циганин"? Когато като малък бях с баща си, имах 30 секунди да убедя някого и да му продам асфалта преди той да ми затръшне вратата", заявява Бест.

"Това ме научи на основните неща, от които се нуждаеш, за да продаваш добре", допълва той.

Майката и бащата на Алфи пътували много и затова той не бил редовен ученик. Когато ходел на училище пък, често други ученици го тормозели и обиждали.

Бизнес нюхът на Алфи се пробудил на 14 години, когато започнал да купува и продава коли и ванове.

По-късно обаче, когато Великобритания изпаднала в рецесия, Алфи, който вече бил купил къща и офис, бил принуден да ги отдаде под наем, за да посреща разходите си.

"Започнах да спя в колата си. Обикалях улиците и гледах магазините. Виждах, че в магазините за телефони имаше много клиенти и си помислих, че това е или защото има много оплаквания, или защото бизнесът върви добре. Молех навсякъде за работа, за да мога да изуча този бизнес", заявява Бест.

Две седмици по-късно, с много идеи в главата си, той напуска един такъв магазин, взима заем и отваря свой.

За 18 месеца открива 13 магазина из цял Лондон. Днес вече има 30.

"Никога няма да забравя какво ми каза банковият служител. Заяви, че аз съм най-необичайният бизнесмен, който някога е виждал, но ми се довери", спомня си Алфи.

Индустрията на мобилните телефони преживява възход през 90-те, но въпреки че разполага с комфортен бизнес, Бест се доверява на съпругата си, която го убеждава, че трябва да развие и друг бизнес модел, в който има потенциал - мобилните къщи.

Алфи купил първия си парк с мобилни къщи в Ромфорд, а днес компанията му притежава вече 41 такива парка.

Ключът към успешното му позициониране в този бизнес е, че Бест предлага широка гама от мобилни къщи - артистични, луксозни, втора ръка. Експанзията на неговия бизнес се прехвърля и отвъд океана, превръщайки циганчето, живяло в бедните покрайнини на Лестър, един от най-популярните британски бизнесмени в своя бранш.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички