Изказванията на Йелен свалиха златото на едномесечно дъно


Изказванията на Йелен свалиха златото на едномесечно дъно
Снимка: iStock/Guliver

1682

Златото се котира близо до едномесечно дъно под 1100 долара за тройунция след изказванията на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен, които увеличиха очакванията за повишение на лихвите в САЩ през декември. Йелен посочи декември като възможен вариант за действие и описа основния сценарий, който според нея е ниска безработица, продължаващ растеж и вяра в завръщащата се инфлация, което означава, че икономиката е готова за по-високи лихви.

Други официални представители на Фед изразиха подобни мнения, което доведе до спад на не носещото лихви злато за шести пореден ден в сряда. Спот цената е 1110 долара и е близо до дъното от вчера на 1106 долара за тройунция, което е най-ниска стойност след 2 октомври. Жълтият метал е само на 30 долара от пет и половина годишното дъно на 1077 долара, което удари през юли. Само през последните шест дни то загуби почти 60 долара.

Изказванията от Фед доведоха до повишения на залозите до 60% за увеличение на лихвите през декември. Доларът е силен на валутните пазари, а доходността по американските облигации скочи и навреди на златото, което по принцип е силно при ниски лихви.

Следващото събитие, което ще се следи, е предстоящото оповестяване на трудовата заетост в САЩ на 6 декември. Силен доклад може да доведе до нови разпродажби на златото, което изпитва допълнително затруднения от техническата картина и отлива на парични потоци от инвеститорите. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust паднаха в сряда до 680.11 тона, което е най-ниска стойност през последните шест седмици.

Първоначална подкрепа е 1105 долара, а след това 1100 долара и те вероятно поне за момента ще спрат спада.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички