Японската централна банка обмисля понижаване на отрицателните си лихви


Японската централна банка обмисля понижаване на отрицателните си лихви
Снимка: iStock/Guliver

1904

Японската централна банка (ЯЦБ) ще обмисли по-нататъшно намаляване на лихвените си проценти на отрицателна територия.

Централната банка, която ще проведе редовното заседание на 20-ти и 21-ви септември, възнамерява да предприеме по-нататъшно разхлабване на паричната си политика, тъй като наличните свободни активи за закупуване по нейната програма за "количествени улеснения" в размер на 80 трилиона йени на година вече са наближили своя лимит. ЯЦБ също така се очаква да потвърди ангажимента си да наблюдава неблагоприятните последици от настоящите отрицателни лихвени проценти. Това предаде агенцията за наблюдение на азиатските пазари Nikkei, цитирана от БНР.

В информацията на Nikkei се посочва, че правителят на банката Харухико Курода и неговите заместници са в съгласие относно негативните лихвени ставки и се очаква те да получат подкрепа от мнозинството от останалите членове на управителния съвет.

По-рано този месец Курода призна за наличието на недостатъци от провежданата от банката политика на отрицателни лихви, което предполага повишено внимание от страна на Японската централна банка относно евентуалното им по-нататъшното намаляване. Той посочи, че отрицателни лихви засягат в най-голяма степен печалбите на финансовите институции, докато ниската доходност на дългосрочните японски облигации вреди на някои други фирми, като ги принуждава да заделят повече средства за дългосрочни пенсионни задължения.

Харухико Курода обаче подчерта, че банката ще направи всичко необходимо, за да се постигне своята цел за повишение на инфлацията в страната до 2%. Въпреки това, спекулациите за намаляването на вече отрицателните лихвени ставки провокират спад на японската йена.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички