Johnson&Johnson загуби трето дело за пудра, причиняваща рак


Johnson&Johnson загуби трето дело за пудра, причиняваща рак
Снимка: Getty Images/Guliver

2498

Козметичният гигант Johnson&Johnson бе осъден от още една жена, заболяла от рак на яйчниците след използването на пудра на марката. Компанията ще плати над 70 млн. долара обезщетение, пише Bloomberg.

Повече от 1700 дела са заведени срещу J&J за това, че в продължение на години е игнорирала научни изследвания, твърдящи, че бебешката ѝ пудра и продуктите ѝ с талк причиняват рак на яйчниците. В предишните две спечелени дела ищците получиха съответно 72 млн. долара и 55 млн. долара. Компанията обжалва и двата пъти.

Жената, спечелила последното дело, се казва Дебора Гианечини и е на 62 години. Използвала бебешката пудра на J&J за интимна хигиена повече от четири десетилетия. Преди три години е диагностицирана с рак на яйчниците. Има 80% вероятност да почине в следващите две години, макар вече да е преминала през химиотерапия и операция.

Освен J&J, осъден е и производителят на талк Imerys Talc America. Компанията ще плати 2,5 млн. долара. „Трябва на продуктите да има етикет, предупреждаващ за опасността от употребата на талк. Изглежда на Johnson&Johnson не са обърнали внимание на това. Изглежда, че не им е пукало“, сподели един от съдебните заседатели след края на процеса.

J&J ще обжалва и тази присъда. „Водим се от научни изследвания, които сочат, че бебешката ни пудра е безопасна“, заяви говорителката на компанията Каръл Гуудрич.

Според адвоката на Гианечини обаче J&J от 30 години са знаели за опасността от причиняване на рак при употребата на талк. „Знаели са. И са знаели, че хората не знаят. Вместо да предупредят, те са си изградили защитна стратегия, за да предотвратят регулация на продуктите си“, казва адвокат Алън Смит.

Международната агенция за изследване на рака е класифицирала употребата на талка по половите органи като “вероятно канцерогенно“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички