Журналист: Основен проблем на Гърция е ниската събираемост на данъците


Журналист: Основен проблем на Гърция е ниската събираемост на данъците
Снимка: Getty Images/Guliver

2569

Основният проблем на Гърция е изключително ниската събираемост на данъците. Страната губи 17 - 18 млрд. евро годишно от несъбрани данъци. Тези пари са повече от това, което получава страната от международните кредитори. Това коментира Иван Петрински, главен редактор на вестник „Български новини в Атина“, пред "Фокус".

Според него ако правителството наложи строга финансова дисциплина и мерки за събиране на данъците, от спасителни програми Гърция няма да има нужда. Петрински коментира още, че обществено доверие към сегашното управление в Гърция изобщо няма.

"Чудно е как сегашното правителство на Ципрас остава на власт. Усещането е пагубно и то е най–вече за хората, които са зависими от бюджета като доходи - държавни служители, пенсионери, както и всички останали. Според новите мерки ще бъдат орязани допълнително пенсиите. Освен това ще бъдат повишени и данъците и най–вече данъците в сферата на осигуряването, което ще засегне около 1.5 млн. гърци, предимно хората със свободни професии като земеделците“, коментира журналистът. „Ще бъде намален и необлагаемият минимум, който до момента поне до някъде защитаваше хората с най–ниски доходи. Около 60 хил. гръцки фирми вече са напуснали страната неформално“, уточни Петрински. Той каза още, че безработицата в Гърция е на едно от първите места в Европа.

Особено сериозен е проблемът с младежката безработица. Въпреки, че се увеличава потокът в туризма, то намаляват декларираните приходи, което отново говори за разширяване на сивия сектор и в туризма, каза още Петрински.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички