КФН са заема с повишаване на финансовата ни грамотност


КФН са заема с повишаване на финансовата ни грамотност
Снимка:

471

Необходимо е да се повиши финансовата грамотност на хората, защото колкото и да са перфектни законите не може да се разчита потребителите да усвоят всичките си права, ако не ги знаят.

Това каза Антония Гинева от Комисията по финансов надзор в предаването "Преди всички" на  БНР. Комисията ще представи днес мерките си за защита на потребителите на финансови услуги.

Мерките за финансовото ограмотяване на потребителите включват изготвянето на сайт и помагало. В сайта правата и ролята на потребителя са достъпно поднесени. Планираме разработването на помагало наречено "Под лупа", което представлява набор от важни за потребителя документи, с които потребителят да се запознава при подписването на договора за финансова услуга или пък други значими документи, обясни Гинева.

Според социологическите проучвания дори младите хора не се чувстват достатъчно сигурни в тази област. 53% от младите хора на 16 и 17 години в България определят финансовите си познания като недостатъчни.

Гинева обясни, че Комисията би подкрепила идеята за назначаването на финансов омбудсман. Позицията на Комисията е продиктувана от анализа на жалбите, които пристигат при нас.

Колкото и да искаме да помогнем на хората сме ограничени по отношение на законовите правомощия, с които разполагаме. Осъзнали сме колко би било добре, ако има финансов омбудсман, поради което сме готови да подкрепим една такава идея, каза тя.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички