Кибер престъпници атакуват банки, медии и компании за компютърни игри


Кибер престъпници атакуват банки, медии и компании за компютърни игри
Снимка: Thinkstock

1896

Банки, медийни организации и компании за разработване на компютърни игри са изнудвани от банда кибер престъпници, които заплашват, че ще направят невъзможен достъпа до уебсайтовете им, ако не дадат откуп, пише BBC News.

В доклад на фирмата Akamai се посочва, че през последните десет месеца е засякла 141 атаки срещу нейни клиенти. Бандата, наречена DD4BC, заплашва да претовари сървърите с данни, ако не бъде заплатен откуп от 50 бит-монети (8000 британски лири). Престъпниците заявяват, че са в състояние да насочат повече от 56 гигабита информация в секунда.

DD4BC действа от септември 2014 година, се отбелязва в доклада на Akamai за бандата, но в последно време провежда атаки срещу базирани в мрежата компании. “Последните нападения - фокусирани най-вече в сферата на финансовите услуги, прилагат нови стратегии и тактики, които включват заплахи, изнудване и публично компрометиране на жертвата”, казва Стюърт Шоли, ръководител на отдела по сигурността на Akamai. По думите му освен заплахите да блокира достъпа до странците на фирмите, DD4BC заплашва да публикува в социалните мрежи съобщения, които биха навредили на обществния им имидж.

Основното средство, използвано от бандата е атака за отказ на услуги, при която към жертвата се канализират приблизително 13.3 гигабита на секунда. Повечето компании разполагат с връзка, позволяваща средна скорост от 10 гигабита на секунда. Най-мащабната атака, засечена от Akamai е насочила 56.2 гигабита в секунда. В имейлите си до мишените DD4BC твърди, че е в състояние да насочи приблизително 500 гигабита, но Akamai изтъква, че досега не е наблюдавала атака с такава величина.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички