Кипър премахва и последните капиталови ограничения


Кипър премахва и последните капиталови ограничения
Снимка:

1452

От 6 април Кипър ще премахне и последните си капиталови ограничения. Мярката ще влезе в сила две години след като те започнаха да действат, в разгара на банковата криза в страната. Това заяви президентът на страната Никос Анастасиадис по време на пресконференция, излъчена по телевизията, съобщава АФП. 

В рамките на отменените мерки влизат забрана на жителите на държавата да прехвърлят извън Кипър повече от 20 000 евро на месец. Също така на пътуващите извън страната им се забраняваше да изнасят повече от 10 000 евро на пътуване.

Кипър е единствената страна от еврозоната, която имаше въведени подобни мерки.

Промяната идва след подобреното доверие на международните пазари и сигурността във финансовата система. "Премахването на оставащите ограничения отбелязва финалното възвръщане на доверието в нашата банкова система", каза Анастасиадис. Той допълни още, че "това дава нова сила на положителната перспектива за увеличаване на инвестициите при условия на пълно доверие и сигурност".

През 2013 г. властите в Кипър затвориха банките в продължени на две седмици, поставяйки финалните щрихи на споразумението за финансова помощ с ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) на стойност 10 млрд. евро. След повторното отваряне на банките бяха въведени редица мерки за ограничения както върху родния, така и върху чуждестранния капитал.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички