Китай глоби още 5 компании за картелни договорки


Китай глоби още 5 компании за картелни договорки
Снимка:

532

След като по-рано днес стана ясно, че китайските власти са глобили американския млекопроизводител „Мид Джонсън” за антиконкурентна дейност, оказва се, че още 5 компании ще трябва да платят солени суми на Поднебесната империя. Става дума за дружества, произвеждащи детски храни, които са се договаряли незаконно за цените на стоките си, предаде БГНЕС. Общата стойност на глобите възлиза на 108 млн.долара.

Фирмите, които ще бъдат санкционирани, са „Мид Джонсън” (204 млн. юана) и „Абът” (77 млн. юана) от САЩ; „Дюмекс” (172 млн. юана), която е дъщерна фирма на френската „Данон”; китайската дъщерна фирма на „ФрийзландКампина” от Холандия (48 млн. юана); „Фонтера” (4,5 млн. юана) от Нова Зеландия и китайската „Биостайм” (163 млн. юана).

Решението беше взето след продължило пет месеца разследване на Националната комисия за развитие и реформа (НКРР) – орган, който планира икономическото развитие в Китай. Според агнеция ‘Синхуа” глобите са рекордни за китайския бизнес. В сряда всички артикули, които попадат под ударите на наказателното решение, трябва да бъдат изтеглени от търговската мрежа в Поднебесната империя.

НКРР констатира, че в резултат на договаряне на минимални цени изкуствено е поддържано прекалено високо ниво на цените на продукти като млякото на прах, на практика е бил отстранен от пазара принципът на конкуренцията.

В момента в Китай върви и друго мащабно разследване за картелно договаряне на цени, само че в областта на фармацията. Миналият месец четирима служители на британската „ГлаксоСмитКлайн” бяха арестувани по обвинение за даване на подкупи и други престъпления.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички