Китай предупреди Сорос: Не залагай срещу юана


Китай предупреди Сорос: Не залагай срещу юана
Снимка: Getty Images

2289

След като милиардерът Джордж Сорос предрече твърдо кацане за китайската икономика, Пекин отговори на инвеститора, предупреждавайки го да не залага срещу китайската валута, съобщи MarketWatch.

"Предизвикателството на Сорос срещу юана и хонконгския долар е малко вероятно да успее, няма съмнение за това ", заяви правителствен служител, широко цитиран от няколко медии. Статията, озаглавена "Обявяване на война на китайската валута? Ха-ха ", беше публикуван от “Пийпълс Дейли”, официозът китайската компартия. Статията в „Пийпълс Дейли“ и коментарите по нея Бяха предизвикани от прогноза на Сорос, че резкият спад на китайската икономика е неизбежен."Твърдо приземяване е практически неизбежно," каза Сорос пред телевизия Bloomberg миналата седмица в кулоарите на Световния икономически форум в Давос "Аз не съм го очаквал, аз го наблюдавам", каза той по отношение на перспективите пред Китай.

Оперирането на Сорос със сеизмични сеизмични валутни залози датират от 1992 г., когато той заложи на падането на курса на британската лира. Също така успешно заложи срещу тайландската валута през 1997 г. в навечерието на азиатската финансова криза, която докара няколко азиатски държави до ръба на фалита.

Въпреки че Сорос не е заплашил директно, че ще залага срещу юана, репутацията му на инвеститор, който прекърши Британската банка може би е достатъчна, за да привлече вниманието на Пекин. Сорос доста гласовито коментира последните икономически проблеми на Китай, като дори предупреди, че световните пазари вървят към криза, подобна на тази от 2008 г., докато Китай се опитва да намери нов модел на растеж.

Увещаване на Пекин да Сорос бележи най-новите усилия от страна на китайското правителство да се справи с тези, я разглежда като спекуланти, които се опитват да шокирам си пазар.

Сорос не отговорил на искане за коментар по имейла и телефонен разговор, отправено от китайското министерство на финансите.

Пекин изненадващо намали стойността на юана през август в отговор на поскъпването на износа.

Сорос не е единственият, който очаква затруднения за Китай. Повечето икономисти прогнозират растеж на китайския БВП в рамките на 6% поради намаляващата производствена активност на страната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички