Китай промени начина на изчисляване на курса на юана спрямо долара


Китай промени начина на изчисляване на курса на юана спрямо долара
Снимка: Getty Images

1854

Народна банка на Китай променя метода на изчисляване на обменния курс на юана към долара. Новите правила влизат в сила от днес, съобщава ТАСС.

Централната банка не уточни какви промени са били направени. "Сегашната ситуация на международния финансов пазар е изключително трудна. Икономическото възстановяване на САЩ се очаква да промени паричната политика на Федералния резерв, което ще доведе до засилване на долара и отслабване на еврото и японската йена. Тези фактори намаляват стабилността на финансовите потоци и водят до появата на нови рискове", се казва в изявление на Народната банка на Китай.

Като се има предвид положителното салдо на външната търговия в Китай и силните позиции на юана спрямо валутите на други страни, беше взето решение за въвеждане на "метод за оптимизация" при изчисляването на курса, се казва още в съобщението на банката.

Националната валута започна да се засилва от юни 2010 г., след като Централната банка обяви намерението си да ускори реформата при изчисляването на валутния курс. Пекин започна тези реформи през юли 2005 г., премахвайки твърдия валутен курс на юана към долара. Оттогава китайските власти редовно говорят за укрепване на националната валута. На 1 юли тази година един долар се разменяше за 6,191 юана. През последните 10 години китайската валута се укрепи спрямо американската с 25 на сто.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички