Кои са най-надеждните световни банки


Кои са най-надеждните световни банки
Снимка:

639

В условията на глобална несигурност и рязък спад на доверието към финансовия сектор, е трудно да се отговори на въпроса на кои корпорации клиентите могат спокойно да доверят парите си.

Притесненията на потребителите са ярко демонстрирани от масовото теглене на депозити в някои от закъсалите европейски държави като Испания и Гърция.

В отговор на страховете на домакинства и фирми, финансовото издание Global Finance проведе анализ на над 500 заемодателя от целия свят.

На база размер на активите, препоръки на рейтинговите агенции Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch и много други показатели, бе съставен списък с 50-те най-надеждни банки в света – тези, на които можете спокойно да доверието спестяванията си, вместо да ги криете под дюшека. Прави впечатление, че сред лидерите представителите на Европа са изключение, докато Близкият изток и Азия присъстват осезателно.

Представяме ви 10 от най-надеждните 50 световни заемодателя:

1. Shizuoka Bank (Япония)

Вече трета поредна година Shizuoka Bank остава най-надеждната банка в Страната на изгряващото слънце. През последната година, чистата печалба на институцията бе $473 млн., приходите - $2.6 млрд, а активите - 9.7 трлн. йени ($123 млрд). Shizuoka Bank има клонове в Ню Йорк и Лос Анжелис, Брюксел, Хонгконг, Шанхай и Сингапур. Капиталовата адекватност e 15,9%.

2. Bank of Taiwan (Тайван)

Bank of Taiwan е единственият представител от Тайван в рейтинга за 2012 г. Към края на 2011 г., активите на заемодателя възлизат на $131 млрд., депозитите съставляват 11.5% от баланса, а кредитите - 10,1%. Капиталовата адекватност е 10,5%.

3. BancoEstado (Чили)

Само две чилийски банки влизат в списъка 50 Global Finance – освен BancoEstado, в класацията се нарежда и Banco de Chile. BancoEstado обаче е единствената държавна банка в страната. Активите й се оценяват на $40 млрд, а делът й от местния кредитен пазар е 14%.

4. Samba Financial Group (Саудитска Арабия)

Samba е единственият представител на Саудитска арабия сред топ 50 на Global Finance. Акциите на банката се търгуват на местната борса, като това е един от най-мощните представители на националния финансов сектор. Samba провежда операции и в Обединените арабски емирства, Пакистан и Катар. В края на миналата година активите й възлизаха на $51,3 млрд, а чистата печалба – на - $1,1 млрд.

5. Qatar National Bank (Катар)

Ето още една заслужаваща доверие банка от Близкия изток – катарската Qatar National Bank, единствения представител на своята държава. С активи от $85,4 млрд., Qatar National Bank е един от най-мощните играчи в региона.

6. National Bank of Kuwait (Кувейт)

Кувейт също успява да влезе в класацията, чрез National Bank of Kuwait, която разполага със 70 местни и 14 задгранични подразделения. Към края на 2011 г. чистата печалба на банката възлиза на $1,09 млрд, а активите – на около $49 млрд.

7. Pohjola Bank (Финландия)

В разтърсвания от кризата европейски финансов сектор, финландската Pohjola Bank може да се сметне за оазис на сигурността. Акциите на Pohjola се търгуват на фондовата борса в Хелзинки, а общата пазарна капитализация на дружеството към август 2012 г. е $2,2 млрд. Институцията разполага с 580 подразделения в страната и 200 независими агента, предлагащи различни услуги. Сред клиентите на Pohjola са 3,7 млн. физически лица и 420 хиляди компании.

8. National Bank of Abu Dhabi (Обединени арабски емирства)

Втората по големина банка в Обединените арабски емирства, и най-надеждната – поне според Global Finance. Общите активи на National Bank of Abu Dhabi се оценяват на $73,5 млрд, а капиталовата адекватност към юни 2012 г. е 16,3%. Властите държат 70% дял от заемодателя, чиито книжа се търгуват на борсата в Абу-Даби.

9. Bank of New York Mellon (САЩ)

Bank of New York Mellon се нарежда чак на 29-то място в топ 50, но си заслужава да се спомене, защото е една от едва петте американски институции, включени в класацията. BNY Mellon е седма в САЩ по размер на активите, които възлизат на $229,7 млрд. за първото тримесечие на 2012 г.

10. China Development Bank (Китай)

За една година, China Development Bank напредна с 10 позиции в рейтинга на Global Finance и в момента е на 28-мо място. Само две места по-надолу е Agricultural Development Bank of China. China Development Bank е държавна банка и всичките й облигации са гарантирани от правителството. Активите й се оценяват на $986 млрд, а обемът на отпуснатите кредити е около $875 млрд.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички