Кредиторите вероятно ще отложат следващото плащане към Гърция


Кредиторите вероятно ще отложат следващото плащане към Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

2051

Международните кредитори вероятно ще отложат да осъществят следващото плащане към Гърция, тъй като властите в Атина не са успели да изпълнят договорените реформи според третата спасителна програма в размер до 86 млрд. евро. Това съобщава немският вестник Suddeutsche Zeitung.

"Планираното за октомври плащане на два от общо трите милиарда евро от първия транш на финансовата помощ ще бъде отложено във времето", заяви високопоставен представител на ЕС за немското издание.

Този финансов трансфер вероятно ще се осъществи чак през следващия месец (ноември) и на този етап е малко вероятно парите да пристигнат в Атина по-късно през настоящата седмица, както до скоро предполагаше Брюксел.

Преди дни вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че Гърция е на път да получи първия транш за 2 млрд. евро от новата международна спасителна програма до края на настоящия месец (през текущата седмица). Нещата са повече или по-малко в ход, посочи той преди започналата вчера негова двудневна визита в Атина. Попитан дали гръцкото правителство ще получи до края на месеца планирания транш от 2 млрд. евро, той отговори: Мисля че да.

Според източника на вестника Гърция е в ясно неизпълнение на договорените през август реформи, като се говори , че досега властите в Атина са успели да осъществят едва 14 от 48-те "основни етапи и стъпки" заложени в договорената през август трета спасителна програма за общо 86 млрд. евро.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички