КРИБ: Няма нищо съществено в мерките на кабинета за икономиката


КРИБ: Няма нищо съществено в мерките на кабинета за икономиката
Снимка:

625

С уговорката, че на правителството му е трудно да върши работата си, защото лавира между възможното и всичките очаквания, които има обществото, председателят на КРИБ Огнян Донев коментира, че от гледна точка на икономиката не вижда нищо съществено в мерките на кабинета.

Най-общо сме със смесени чувства към правителството, призна той в интервю за БНР, цитирано от КРОСС. Смесени, защото нищо не се е променила от случилото се 14-и и на 19-и юни, а в същото време някои министри професионално си вършат своята работа, обясни Донев. Той одобри работата на министър-председателя Пламен Орешарски, действията на Даниела Бобева и колегите й министри Петър Чобанов и Хасан Адемов.

Скептични сме, но скептични не означава негативно настроени. Очакваме и бихме се радвали, ако нещо положително се случи, уточни председателят на КРИБ.

Нашата декларация беше принципна. Ние сме българи, чувстваме се патриоти и желаем успех на правителството, но то трябва да ни убеди, че прави нещо положително, абсолютно прозрачно, а не като мероприятията, които се състояха на 14-и и на 19-и юни, каза още Огнян Донев. А по отношение на направената актуализация на бюджета той коментира, че е икономически целесъобразно да се направи една ревизия. „Нашето негативно отношение не е за това, че се поправя нещо, което не е и толкова икономически съществено. Правителството е това, което преценява за това, което има пари и има ли нужда от повече пари. Ние сме против непрозрачното изразходване на средства. Това е единствената ни забележка", подчерта Огнян Донев.

Донев обясни, че вчера работодателите са имали двучасова среща четирите национално представени организации с министър Кристиан Вигенин по отношение на необходимостта от по-голяма заангажираност на българските дипломатически служби за съдействие за реализиране на българския износ.

Очаквахме вътрешното потребление да се развива по-динамично, което не се случва. Kато че ли износът е това, което ще осигурява работните места в България, което не е лошо, каза Донев.

Във връзка с вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество Донев заяви, че от КРИБ три пъти се съгласяват с повишаването на минималната работна заплата. През тази година имаме по-скоро тревожни сигнали и запазването на работните заплати е нашият приоритет. Смятаме за рисковано през тази година, която не се отличава с някакви добри икономически показатели, говорим за някакъв нулев растеж, това е обезпокоително", каза Донев

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички