Кризата ни направи по-пресметливи


Кризата ни направи по-пресметливи
Снимка:

564

Кризата направи българите предпазливи и внимателни не само отношение на кредитното им поведение, възможности за спестяване и инвестиране, но и по отношение на всекидневните си разходи.

Според данни на агенцията за маркетингови проучвания ГФК България от юли 2012, нараства делът на хората, които описват като затруднено положението в своето домакинството.

43% просрочват плащането на месечни сметки, спрямо 37% преди две години.

Също така нараства и делът на хората, които заявяват, че през последните 12 месеца член на домакинството е бил съкратен (16,5% през юли 2012), а други 25% са изпитали намаление на доходите.

В ситуация на затруднено финансово положение, българинът редуцира първо разходите за забавления, почивка и пътувания – близо 60% посочват, че разходите им за тези активности са намалели през последната една година.

53% се хранят по-рядко навън, други 50% са ограничили харчовете за дрехи и обувки. Сред останалите услуги, които се преосмислят на фона на затегнатия бюджет на домакинството са застраховките и разходите за образование.

Очакванията на потребителите остават песимистични – фактор, който оказва влияние върху тяхното финансово поведение, сочат още данните на ГФК.

България, която стои на дистанция в сравнение с други страни от региона на ЦИЕ по ниво на проникване на финансови продукти и услуги, в последните години достига до 59% банкиращо население.

По този показател ние се нареждаме след страни като Полша, Казахстан и Балтийските държави, и по-скоро близо до нивото на банково население в Румъния.

България е сред страните с голям потенциал за привличане на нови банкови клиенти, особено сред по-ниските възрастови групи.

Сериозен ръст бележи и употребата на банкови карти – понастоящем 50% използват дебитни карти, в сравнение с 40% през 2009 г. Основната употреба на дебитни карти у нас е през банкомат.

Използването на кредитни продукти, които се оказват силно зависими от финансовото състояние на домакинствата не бележи промяна през последните две години. Обвързаността с външни фактори, като събитията, разтърсили редица европейски страни като Гърция, Испания, Италия в края на миналата и началото на тази година, оказват своя ефект върху българската икономика.

В следствие на тези събития, икономическите очаквания, очакванията за приходите и намеренията за покупка на населението се понижават, логично, с по-бавни темпове нараства и ползването на различни банкови продукти. Икономическите очаквания понастоящем са достигнали критично ниска точка (-32 пункта), близка до най-ниските нива от 2009 година, очакванията за ръст на цените в следващите 12 месеца се повишават.

 

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички