КТБ е отпускала хиляди в необезпечени кредити на политици и бизнесмени


КТБ е отпускала хиляди в необезпечени кредити на политици и бизнесмени
Снимка:

5272

Синдиците на фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) изнесоха списъци на физическите лица, на които банката е раздавала необезпечени или лошо договорени кредити. Това стана възможно с приетите през лятото на миналата година промени в Закона за кредитните институции, с които отпадна банковата тайна за банка, която е "в производство по несъстоятелност", припомня Actualno.com. Така синдиците бяха задължени да оповестят кредитните сделки, по които не са договорени обезпечения или са договорени обезпечения на стойност по-ниска от размера на усвоения кредит; не са учредени по надлежен начин договорените обезпечения или не са запазени правата на заложния кредитор върху тях.

Общо 79 е броят на физическите лица, получили "лоши" заеми от КТБ, като сред тях е бившият мажоритарен собственик на банката и обвиняем за фалита й Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева, членове на управителния съвет на КТБ, политици и бизнесмени. Цветан Василев си е отпуснал два заема - за 5 млн. евро, усвоен изцяло, и за 100 000 евро, по който са изтеглени 33 827 евро. Съпругата на Василев Антоанета също е получила кредит от 20 000 евро, като е усвоила 10 432 евро.

Илиан Зафиров от ръководството на КТБ е взел изцяло усвоени кредити в размер на общо 278 928 евро, които не са били достатъчно обезпечени. Зафиров също е обвиняем във връзка с източването на банката. Друг управляващ и обвинен за фалита на банката Орлин Русев е взел доста по-скромен кредит в размер на 10 000 евро.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е взел 20 000 евро (усвоени изцяло), които са били без или с недостатъчно обезпечение, както и лошо предоговаряни.

Сред физическите лица с необезпечени или лошо предоговорени заеми от банката са още бившият министър по бедствията и авариите и депутат от ДПС Емел Етем Тошкова депутатът от същата партия Митхат Метин, както членът на ДПС и кандидат за общински съвет в столицата Васил Цоконов. Етем има два кредита в размер на 25 000 долара и 25 000 евро, от които са усвоени съответно 2824 долара и 2384 евро, а от кредит от 127 748 лв. за Цоконов са усвоени 99 712 лв. Митхат Метин е взел почти изцяло усвоените 10 000 лв.

Политикът и депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание Емил Кошлуков е взел „лош“ кредит за 100 000 долара, който е усвоен изцяло.

Съоснователят на производителя на моторни и индустриални масла „Приста Ойл“ Атанас Бобоков е получил кредит в размер на 350 000 евро, усвоен изцяло, като кредитът му е бил предоговарян по отношение на срока на изпълнение, размера и вида на обезпечението, като не е уговорено в основния договор.

Значителен е размерът на кредита, който е взел рекламният бос Красимир Гергов - в размер на 4 млн. лв. Парите са изцяло усвоени, а заемът е включен в списъка заради недоговорени обезпечения или такива, които са на стойност по-ниска от размера на усвоения кредит.

"Лош“ кредит в размер на 10 000 лв., усвоени изцяло, е взел Веселин Атанасов Бушев. Справка в Търговския регистър показва, че той е бил собственик на „Ареском“ ООД (с открито производство по несъстоятелност на 23 юли 2015 г.) и на „Хидроенергийни проекти“ ЕООД, както и е бил съдружник в „Бул Трейд Инвест“ ЕООД. „Ареском“ пък е една от фирмите кредитополучатели на необезпечени кредити от КТБ. Дружеството има четири заема от банката в размер на общо 20,057 млн. евро., които са били без или с недостатъчно обезпечение, като са усовени почти изцяло. Припомняме, че „Ареском“ беше една от фирмите, за които в доклада на временната парламентарна комисия за проверка на фалита на банката, пишеше, че има съществени индикации за влошено финансово състояние на компанията, няма индикации, че компания има възможност да генерира съществени парични потоци, които да обслужат заемите и същевременно е била на лице значителна задлъжнялост – 90% от активите. Компанията също така е свързана с медийната група „3Бей.БГ“, където влизат сайтовете econ.bg, inews.bg, sporta.bg, div.bg и sportuvai.bg.

Диана Иванова Късметска е взела изцяло усвоен кредит в размер на 295 000 евро, който е бил без или с недостатъчно обезпечение, като също така е предоговарян по отношение на срока на изпълнение, размера и вида на обезпечението, като не е уговорено в основния договор. Диана Иванова Късметска е посочена като член на управителния орган на неправителствената организация „Пътят на траките“, както е и едноличен собственик на капитала на „Булкооп-М“ ЕООД, показва справка в Търговския регистър.

Светлана Бахчеванова, управител на „Вива Телеком България“ ЕАД, която беше собственик на „Българска телекомуникационна компания“, е взела два неозбепчени кредита за 30 000 и 50 000 евро. „Вива Телеком България“ е заличена от Търговския регистър, а припомняме, че сега собственик на БТК е Спас Русев. Миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията даде позволение "Вива телеком Люксембург" да придобие контрол върху "ИнтерВ инвестмънт", което е собственик на най-големия български телеком.

Сред взелите кредити е и Жанета Малинова Джамбазка, която е изпълнителен директор на застрахователно дружество „Виктория“. Тя е взела 9 000 долара, от които са усвоени 4549 долара.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички