Къде влага парите си най-богатият американец


Къде влага парите си най-богатият американец
Снимка:

1206

Всички свързваме Бил Гейтс с Microsoft. Основателят на софтуерния гигант и известен филантроп обаче вече почти на разчита на своята рожба, за да множи благосъстоянието си, изтъкват анализатори на Forbes.

В последната класация на най-богатите хора на планетата, той изпъква със спечелените нови 6 млрд. долара, с което общите му активи набъбнаха до 66 млрд. долара.

Забогатяването на Гейтс обаче този път няма почти нищо общо с представянето на създадената преди 37 години компания. Поради регулярни продажби, днес акциите на Microsoft отговарят за едва една пета от благосъстоянието на Бил Гейтс, спрямо 25% година по-рано.

По-голямата част от средствата на милиардера са вложени в Cascade Investment LLC.

Анализаторите не знаят много за Cascade, освен най-големите инвестиционни позиции на дружеството. Именно те обаче могат да ни разкрият финансовите тайни на най-богатия американец. Донякъде изненадаващо, излиза, че кралят на технологиите предпочита старомодни сделки и диверсификация на активите в стил Уорън Бъфет.

Тази година например Гейтс увеличи двойно притежаваният пакет акции от Republic Services. Това е дружество, което управлява 334 сметоизвозващи компании, 191 активни сметища и 74 рециклиращи центъра. Създателят на Microsoft отдавна е съсобственик на Republic Services, но сега вдигна дела си с 16%, въпреки че книжата поскъпнаха с едва три на сто за последната година, едва надминавайки представянето на основния им конкурент Waste Management. Към момента, Гейтс притежава приблизително 2.2 млрд. долара от капитала на Republic Services.

Милиардерът увеличи със 17% и вложенията си във веригата автокъщи AutoNation, до обща сума от около 680 млн. долара. За разлика от Republic Services, акциите на AutoNation се представят сравнително добре тази година, с повишение от 13%.

Друг от фаворитите на Гейтс е търговската верига за почистващи препарати Ecolab. Делът му в тази компания не се променя много през последната година, но все пак е една от най-големите му известни инвестиции, на стойност от 1.8 млрд. долара.

И трите споменати дружества се търгуват на прилична цена, около 14 пъти над печалбите на акция за AutoNation и Republic Services. Тези вложения може и да не са неудачен избор, но пък и не изглеждат блестящи находки.

Изненадващо, Microsoft всъщност осигурява по-добра перспектива за акционерите си – софтуерната рожба на Гейтс се търгува на цена девет пъти над бъдещите си печалби.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички