КЗП забрани практика на "БНП Париба" по кредит, който банката не предлага от 2 години


КЗП забрани практика на "БНП Париба" по кредит, който банката не предлага от 2 години
Снимка: iStock

4923

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на "БНП Париба" да прилага "заблуждаваща практика" по безлихвен потребителски кредит след решение на Върховния административен съд (ВАС). Интересното в случая обаче е, че този вид кредит не се предлага от банката от две години насам (2015 година). Пред Expert.bg обаче от КЗП посочиха, че са издали заповед практиката да бъде преустановена още през 2015 година, но случаят е стигнал до съд.

До 2015 година въпросният потребителски заем за покупка на стоки на изплащане е бил с 0% годишен лихвен процент и такса "Ангажимент". В първоначалното съобщение на КЗП беше посочено погрешно, че годишният процент на разходите на кредита е 0%, което е невъзможно по закон. 

От КЗП посочват, че банката не е информирала своевременно клиентите си, че за да бъде фиксиран лихвеният процент и то при условие, че годишната инфлация не надвишава 24%, трябва да заплатят такса "Ангажимент". Таксата се изчислява върху пълния размер на главницата, заплаща се разсрочено с всяка погасителна вноска и е дължима в остатъчния си размер при предсрочно погасяване на кредита. Тези обстоятелства са посочени едва в договора за отпускането на заема, казват от КЗП. По такъв начин кредиторът създава впечатлението, че няма допълнителни такси и лихви към главницата на кредита, като в същото време и с въвеждането на такса "Ангажимент" не гарантира напълно фиксирането на нулевия лихвен процент, заключва КЗП. От комисията дават следния пример: "При тази схема потребителят заплаща сума, която е по-висока от евентуално начислен лихвен процент без такса "Ангажимент". Например, кредит в размер на 3829,00 лв. за еднакъв период от време ще струва на потребителя 4518,22 лв. с 18% такса "Ангажимент" и 4397,64 лв. с 18% годишен лихвен процент".

"Тъй като за нашата компания гласът на клиента е от изключителна важност, ние регулярно провеждаме изследвания на клиентската удовлетвореност и в резултат на тях адаптираме търговските си практики. Именно в рамките на този процес, през 2015 година, компанията ни взе решение да преустанови предлагането на потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане с 0% годишен лихвен процент и такса "Ангажимент", посочиха от "БНП Париба" пред Expert.bg.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички