Лагард откри, че средната класа по света е застрашена от неравенството


Лагард откри, че средната класа по света е застрашена от неравенството
Снимка: Getty Images / Guliver

2098

Световният икономически форум в Давос се приема за важна среща на върха, на която реалността и тенденциите в глобалната политика и икономика се представят пред лидерите, пише изданието New Europe, цитирано от "Фокус". Това означава, че голяма част от казаното в Давос ще засегне пряко или непряко нашия живот през 2017 г. И всяка година форумът поднася изненади.

Най-голямата изненада тази година дойде от директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Оглавявайки една от най-спорните международни институции, тя е открила, че средните класи са заплашени от нарастващото неравенство. Освен това тя е свързала социалната аномалия с нарастващия феномен на популизма.

Макар изказването на Лагард да изглежда като откритие, то не е нещо ново за европейските граждани, особено тези в южната част на Европа. След като икономическата криза удари Европейския съюз, блокът реши да се справи с проблема чрез програми за строги икономии. Гърция, Испания, Италия, Португалия, Ирландия са сред държавите, на които бяха наложени методи за финансова дисциплина.

Резултатът обаче беше противоположен на очакваното. Резултатът беше неравенство и обедняване на средната класа. Малкият и среден бизнес беше унищожен от икономиите, които всъщност бяха подкрепени и от МВФ.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички