Лек срещу закъснели заплати


Лек срещу закъснели заплати
Снимка:

638

Кризата, безработицата и забавянето на заплатите в България доведоха до бурен ръст в отпускането на бързи онлайн кредити (от 1 до 30 дни).

Поскъпването на стоките от първа необходимост (храни, лекарства и др.), както и увеличените цени на суровините, също повишават интереса към тези услуги.

Заради студеното време последните месеци (декември 2011 г. – февруари 2012 г.), от финансовото дружество НетКредит отчитат 30% ръст на интернет кредитите си, основно за плащане на битови сметки.

Средно по три бързи кредита теглят хората на година, констатираха неотдавна от компанията.

 Стойността на заема e различна в отделните държави, като в България сумата може да е от 1 до 399 лв.

Ирина Христова, управител на НетКредит, дава практични съвети при теглене на такъв кредит и разказва за тенденциите в сектора пред Expert.bg.

Кой тегли?

Клиенти на нашите заеми са представители на най-разнообразни професии – кметове, журналисти, дори адвокати, банкови служители, учени и др. Това обикновено са млади хора, които активно използват интернет. Средната им възраст е около 32 г.

Хората имат различни подбуди, за да ползват подобен тип услуги. Най-често бързи кредити се теглят за покриване на текущи разходи като сметка за ток или телефон, храна, медицински услуги, лекарства.

Някои клиенти пък ни предпочитат заради бързината и удобството. Често срещана причина е плащането на данъци, погасяването на други кредити, такси по кредитни карти, както и връщането на заем от приятел.

Повод за такъв заем може да е и внезапно пътуване, проблеми по пътя, спешно купуване на подарък и др. Средната сума, която хората теглят е 260 лв. (ако изтеглите такава сума за срок от 30 дни, то след изтичането му ще трябва да върнете 342 лв., бел.р.).

На какво да обърнем внимание?

Добре е и първо да разгледате сайта на набелязаната компания и ако всичко в него ви е ясно, това е добра отправна точка. Желателно е да се запознаете с общите условия за предоставянето на кредитите, които би трябвало да са публикувани на интернет страницата на компанията.

Бъдете внимателни към договори, които са във формат, в който могат да се правят промени на основните данни. Най-добре е договорът да е в PDF, така че условията по него да не могат да бъдат променяни.

На електронната страница на дружеството е добре да има и информация за регистрацията му като финансова институция, както и дали фигурира в Комисията за защита на личните данни.

При нас кандидатстването е изцяло онлайн (човек не е нужно дори да излиза от стаята си), а процедурата е опростена и лесна. Обикновено се попълват на сайта: 1. лични данни, 2. информация за месторабота, 3. имейл за връзка. Накрая се изпраща sms от личния мобилен телефон на номер, посочен на електронната страница на компанията. Ако кандидатът е одобрен, от фирмата му се обаждат и му задават няколко въпроса, с които да го идентифицират. След това парите постъпват по сметката му до минути.

Има ли риск за злоупотреби?

Всяко кредитно дружество има своя система за идентификация на теглещите кредит лица, която цели да предотврати евентуални злоупотреби.

Повечето утвърдени фирми на пазара „отсяват” евентуалните измамници още на етап кандидатстване за кредита. Вече не е достатъчно някой да открадне ЕГН-то и имената на друг човек, за да тегли заем от негово име. Изисква се и друга лична информация, която в повечето случаи няма откъде да бъде набавена. Хората не трябва да дават на някой да кандидатства от тяхно име и съответно не трябва да подават искане за кредит от името на друг. Кандидатстването за заем с чужди лични данни е престъпление според Наказателния кодекс.

Затова бих посъветвала хората, ако имат съмнения, че някой злоупотребява с данните им, да сезират компетентните органи (напр. ако им се обадят, че дължат кредит, за който за пръв път чуват).

Личните данни са и собствена отговорност на всеки. Човек не трябва да дава или да споменава пред други хора номера на личната си карта, на банковата си сметка, както и къде какви кредити е теглил.

Все още у нас по-трудно се приема, че ако например документите не са на твърдо копие, имат реална юридическа стойност.

Всъщност заемите до заплата са съвсем нормални кредити, каквито са потребителските например. Само че тук става въпрос за по-малки суми (до 399 лв), които трябва да се върнат за каратък период от време (до 30 дни). Компаниите, които ги предлагат, са лицензирани като финансови институции от БНБ. Договорите, които се сключват по електронен път, са със статут на тези на хартия. Изтеглените кредити, както и просрочията по тях, се вписват в централния кредитен регистър (ЦКР) и тази информация се пази за период от 5 години.

 Какво става, ако някой не върне кредита в срок?

Клиентът получава подсещащо обаждане, което го приканва да изплати задължението си. Начисляват се и неустойки за просрочие на кредитите. Закъснението му се отбелязва в централния кредитен регистър. Всички банки и финансови институции имат достъп до ЦКР и получават информация за период от 5 години назад.

Всяка забава или просрочие по заем (стока на изплащане, потребителски или ипотечен кредит, лизинг и пр.), влошава кредитната история на съответното лице и намалява шансовете му да получи нов заем. При по-голяма забава финансовата институция може да предостави кредита на Агенция за събиране на вземания или да пристъпи към процедура по принудително събиране на средствата.

А когато го върне предсрочно?

При такъв случай е добре лицето да провери условията за предсрочно погасявате във финансовата институция, където кандидатства. Хубаво е да се избере компания, която ще намали таксата съобразно дните на ползване на сумата. В този случай не се начисляват никакви наказателни лихви. При нас например, ако човек върне кредита предсрочно - ще му бъде начислена по-малка такса, отговаряща на броя дни, в които е ползвал кредита.

Всъщност, предсрочното връщане на бързите кредити е тенденция, която очакваме да се засили през следващите месеци.

Ако човек върне заема по-рано от уговорения срок, той плаща и по-малка такса, изчислена на база на дните, за които е ползвал сумата. Не се начисляват никакви наказателни лихви. Хората все повече осъзнават това удобство и го използват.

Броят на редовно върнатите микрокредити също се увеличава.

По-голямата част (около 80 %) от клиентите ни са теглили кредит от нас по три и повече пъти. Смятам, че това е една от тенденциите при бързите кредити, която ще се утвърди през 2012 г.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички