Лихвеният данък мина на първо четене в НС


Лихвеният данък мина на първо четене в НС
Снимка:

405

Най-важната поправка в Закона за ДДС - доходите от лихви по депозити да се облагат с 10% данък, бе приета на първо четене днес от депутатите.

Безсрочните влогове, каквито са детските, няма да бъдат предмет на облагане, а само депозитите с договорен срок, разясни зам.-финансовият министър Владислав Горанов в НС, след като депутатите приеха на първо четене промени в Закона за ДДС.

На база на оценките между 120 и 130 млн. лв. ще е ефектът за бюджета от въвеждането на този данък, посочи зам.-министърът.

Хората със срочни депозити няма да подават данъчни декларации, тъй като това е данък при източника. Банките ежемесечно ще декларират размера на платените лихви по срочни депозити на физически лица и с едно платежно и една декларация за общата сума ще уведомяват приходната агенция за размера на платената лихва и за удържания и внесен данък за цялата банка накуп, обясни Горанов.

Информацията ще постъпва обобщено, така че никаква индивидуализираща информация за влоговете на отделните физически лица няма да се обменя между банките и приходната агенция, уточни Горанов в отговор на въпрос за банковата тайна.

На въпрос за въвеждане на праг за новия данък върху дохода от лихва, Горанов заяви: „Дебатът за необлагаемия праг трябва да се води, когато се води дебат за това дали да има пропорционално облагане или прогресивно. Няма логика да има минимум за данъка върху прихода от лихви, а да няма минимум по отношение на дохода от минимална работна заплата. Ние от ГЕРБ сме за запазване на пропорционалното подоходно облагане, т.нар. плосък данък”.

Михаил Миков от Коалиция за България заяви, че е гласувал против, защото за пореден път се спестява дискусия по отделните данъчни политики.

Политиката на ГЕРБ е цинична. Да твърдиш, че България е страна на лихвари и рентиери, трябва напълно да си загубил компаса, заяви Миков като визира изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Популизмът и наглостта на социалистите си казва думата, отговори Велчев. Всеки си държи парите в банка и не иска да отваря нови работни места, обясни Велчев.

Според него въвеждането на този данък е социално справедливо. Този закон ще удари точно тези хора, които имат големи влогове, коментира Велчев.

 

0.8% са хората, които имат над 50 000 лв. във влог. Тези хора ще платят хиляда пъти повече. Хората, които имат до 1000 лв. депозит, ще плащат по 20 до 30 ст. данък на месец, а ще получат от правителството по 15 лв. върху пенсията, посочи Велчев.

Облагането с 10% на лихвите по депозитите ще намали нетните доходи на домакинствата и на едноличните търговци. Това влошава състоянието на българските домакинства и фирми.

Така съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов коментира ефектите от въвеждането на новия налог.

Има икономическа наука, която не позволява доходите от лихва да се определят като доход. Лихвата има функцията да защитава капитала от обезценяване, подчерта Костов.

„Половината от българските фирми не се регистрираха, а напуснаха пазара. Депозитите се увеличават от едноличните търговци. Продават си бизнеса, чакат други времена. Изводът е, че данъчната политика върху домакинствата и върху малките и средните предприятия е лоша, защото те напускат икономиката”, заяви Костов.

Според него не е било сега времето да се въвежда тази мярка. Лихвите по депозитите сега падат, те не растат. Решение за излизане от кризата с такава данъчна политика е несериозно, каза Костов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че лихварството в държавата облагодетелства най-много банките и хората, които не искат да работят.

Депутат от ГЕРБ Румен Стоилов заяви, че доходът не е печалба, но може да има данък върху който и да е доход. С този законопроект ще има ефект, отбеляза той.

Ако беше толкова лесно да накараме хората да извадят парите си от банки и да ги инвестират, щяхме да получим Нобелова награда за икономика”, заяви Костов.

Мярката няма да даде този ефект, който очаквате, посочи той.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички