Лихвите по депозитите падат, кредитирането остава в застой


Лихвите по депозитите падат, кредитирането остава в застой
Снимка:

435

Отминалият месец септември потвърди в пълна степен обичайното поведение на банките през последната една година. Отново активността им беше насочена към депозитите, отново беше висока и отново в познатата посока – понижения на лихвите.

Това обобщават анализаторите от финансовия портал Моите пари в редовния си обзор на пазара.

Въпреки че към официалната статистика на БНБ отчете нов рекорд на спестяванията в банките за месец август, лихвите продължиха да намаляват.

Активността на родните трезори се запази висока и през изминалия септември. Общо 9 на брой бяха банките, коригирали лихвените си условия по срочни депозити в посока понижение на предлаганата доходност.

Предприетите промени в лихвените условия бяха различни, като средното понижение на лихвите беше между 0.40 п.п. и 0.50 п.п.

Освен с понижаване на лихви, изминалия месец септември ще запомним и с преустановяване на някой промоции.

Нови продукти в този сегмент напълно липсваха, което е ясен сигнал за липсата на интерес от страна на банките към тези продукти.

Тези процеси съвсем не са нови, като влошаване на лихвите наблюдаваме вече няколко години (по данни на Моите пари от септември 2009 г.).

На фона на „запасяването” със средства кредитирането показва точно обратната тенденция.

То е стагнирало, а по последни данни на БНБ за август в рамките на една година ръстът дори е преминал на отрицателна територия.

Въпреки опитите на банките да предложат по-добри условия и да запазят вече подобрените, резултатите не са налице. Кредитирането дотолкова забавя темп, че новоотпуснатите кредити не успяват да покрият темпа, с който се погасяват вече отпуснати такива.

Така за периода август 2011 г. – август 2012 г. жилищните кредити намаляват с 0.20%, а потребителските с малко над 2%. Ясен знак, че предложенията на кредиторите не са достатъчно привлекателни или кредитоискателите нямат възможност и не биха рискували с нов кредит. Не са изключени и комбинации от двете причини.

Макар че през септември стартира новият бизнес сезон, по отношение на кредитите банките отново останаха пасивни относно предложенията си за нови клиенти.

С това затвърдиха и вероятно ще задълбочат вече описаната тенденция. Активността не беше особено висока и това е видно от факта, че само две банки (Societe Generale Експресбанк и МКБ Юнионбанк) подобриха условията си по жилищни кредити.

По-добри условия по вече отпуснати кредити получиха всички клиенти на Пощенска банка. За всички тях банката намали лихвите с 0.25 п.п.

Макар че все още банките предприели такива стъпки са единици, това може да даде началото на нова тенденция. Предпоставките довели до покачването на лихвите в началото на кризата в определена степен вече са преодолени и е време лихвите по вече отпуснати кредити да претърпят корекция в посока надолу. Първите понижения вече са факт и е въпрос на време да последват и нови такива.

За разлика от жилищните кредити, при потребителските за жалост все още не се наблюдават подобни сигнали.

През септември три бяха банките (Пощенска банка, Societe Generale Експресбанк и Райфайзенбанк), които предприеха стъпки за подобряване на условията си, но те ще се прилагат за нови клиенти. И при двата вида кредити не липсваха удължени промоции, с което очакванията за повече и по-изгодни продукти вече се насочват за началото на 2013-та година.

 

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички