МФ и бизнесът в спор за минималната заплата


МФ и бизнесът в спор за минималната заплата
Снимка:

529

Министерство на финансите и представителите на бизнеса продължават да спорят по въпроса за увеличението на минималната работна заплата. Според експертите от ведомството то няма да се отрази негативно на икономическата ситуация у нас и на заетостта, докато работодателите смятат, че това ще доведе до съкращения в различните браншове, предаде КРОСС.

Според изследване делът на хората на минимална заплата намалява - от 16% през 2005 г. до 6% през 2012 г. Този процент е прекалено нисък, за да повлияе на безработицата. По-значимата група от работещите у нас - 40%, получавали между 350 до 500 лв. Така увеличението на минималната заплата от 310 лв. на 340 лв., за което настояват синдикатите, не би засегнало тази група работещи, твърдят от МФ.

От ведомството смятат, че най-голямо влияние върху заетостта би оказал ръстът на минималните осигурителни прагове в строителството, търговията на дребно, леката промишленост, транспорта и туризма. Там е най-голям процентът на заетите със заплати, близки до праговете, върху които се начисляват осигурителните вноски. Основна причина за съкращенията в тези сектори обаче е свиването на пазарите, а не осигурителните прагове, казват от МФ. Все пак се прави уговорката, че по-прецизни изводи може да се направят след проучване на регионално и фирмено ниво.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички