Молим ЕК да не се увеличава акцизът на метана


Молим ЕК да не се увеличава акцизът на метана
Снимка:

621

България е поискала от Европейската комисия акцизът за метана у нас да не се увеличава от началото на 2014 г., както е предвидено. Това става ясно от проекта за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове, подготвен от Министерството на финансите, предаде КРОСС. Ръстът на акциза се налага, тъй като страната ни е задължена да достигне минималното ниво на налога за ЕС.

Според договорения със Съюза график за вдигане на акцизите от 2014 г. акцизът за метана за колите трябва да бъде увеличен от 0,85 лв. на 5,10 лв. за 1 гигаджаул. Това би довело до поскъпване на метана с 30 ст. за кг. Сега обаче България иска това планирано повишаване на акциза да бъде отложено. Акцизът за природния газ, използван като гориво за отопление, обаче ще се увеличи от 0,10 лв. на 0,60 лв. за гигаджаул. А акцизът за тежките корабни горива ще се вдигне от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг.

От 2014 г. земеделските производители ще могат да приспадат акциза от цената на горивата, които използват за първична селскостопанска продукция, предвиждат още промените в закона. Това ще става чрез ваучери, които ще се дават на земеделците по предварително определен квотен принцип. За целите на определянето на индивидуалните годишни квоти земеделските производители ще декларират прогнозното годишно потребление на горива, коригирано съобразно одобрена методика от министъра на земеделието, която ще отчита площите на основните видове култури, отглеждани в страната. Предвижда се общата номинална стойност на ваучерите да се утвърди чрез Закона за държавни бюджет за 2014 г. За да стане това обаче, също чакаме одобрение от ЕК, пише "Стандарт".

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички