Moody’s понижи рейтинга на руски банки


Moody’s понижи рейтинга на руски банки
Снимка:

416

Рейтинговата агенция "Мудис" е понижила дългосрочните и депозитните рейтинги на руските държавни банки "Сбербанк", "Росселхозбанк", "Внешторгбанк" (ВТБ) и подразделението й ВТБ 24, съобщи БГНЕС.

Рейтингът на "Сбербанк" е снижен от А3 на Baa1, на "Росселхозбанк" - от Baa1 до Baa3, на ВТБ - от Baa1 до Baa2, а на ВТБ 24 - от Baa1 до Baa2. Има две основни причини за понижението. В сравнение с 2008 г. устойчивостта на руския бюджет е отслабнала, което е снижило способността на правителството да противодейства на негативни фактори като продължителното падане на цената на петрола. Другата причина е, че обемът на Резервния фонд и на Фонда за национално благосъстояние, създадени за покриване на бюджетния и на пенсионния дефицит, рязко са намалели в сравнение с докризисния период (16,1% от БВП през 2008 срещу 8,5% в средата на 2013 г.).

Прогнозата по всички рейтинги е стабилна. Според Moody’s в близката година и половина тези банки едва ли ще бъдат сериозно подложени на натиска на негативни фактори.

Рейтингът на трите големи руски държавни банки бе поставен на преразглеждане още през април, тъй като агенцията възнамеряваше да оцени готовността на държавната да окаже комплексна помощ на финансовите учреждения в случай на необходимост.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички