Moody's смъкна рейтинга на пет от водещите гръцки банки


Moody's смъкна рейтинга на пет от водещите гръцки банки
Снимка: Thinkstock/Guliver

1264

Международната кредитна агенция Moody's понижи кредитните рейтинги на пет големи гръцки банки и ги постави под негативно наблюдение за възможно ново понижение. Тя подчертава повишената несигурност относно способността на правителството да постигне споразумение с официалните кредитори в крайния срок (28-и февруари). Решението е факт, след като на 6-и февруари "Мудис" постави под негативно наблюдение своя "Caa1" суверен кредитен рейтинг на Гърция, съобщава БНР.

Investors Service на агенция Moody's понижи дългосрочния депозитен и основен кредитен рейтинг на следните пет гръцки банки: Piraeus Bank SA (до "Caa2" от "Caa1"), National Bank of Greece SA (до "Caa2" от "Caa1"), Alpha Bank АЕ (до "Caa2" от "Caa1" ), Eurobank Ergasias SA (да "Caa3" от "Caa2") и Attica Banka SA (да "Caa3" от "Caa2").

В също време кредитната агенция постави всички тези рейтинги в процедура на преглед за по-нататъшно тяхно понижение.

Вчерашното решение се дължеше на намалената според Moody's вероятност от системна подкрепа с оглед от една страна на повишената несигурност относно способността на правителството да стигне до споразумение с официалните кредитори на Гърция навреме, за да изпълни своите собствени ликвидни и финансови нужди. От друга страна агенцията определя като вероятно евентуалното намаляване на капацитета на Фонда за финансова стабилност на Гърция (HFSF) за подкрепа на банките, в случай на необходимост.

Предстоящият нов преглед на рейтинга от страна на Moody's ще оцени финансовия и ликвиден натиск, на който са подложени тези банки. В допълнение прегледът ще оцени и директните банкови експозиции в гръцки суверенни облигации и влиянието на отслабената работна среда върху качеството на техните активите и тяхната платежоспособност.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички