Morgan Stanley: До 2018 г. не се очаква повишение на американската лихва


Morgan Stanley: До 2018 г. не се очаква повишение на американската лихва
Снимка: Getty Images / Guliver

2250

Според прогнозите на една от водещите американска банка Morgan Stanley (MS) не се очаква повишение на основната американска лихва до 2018 година. Според нейния последен анализ Федералният резерв няма да е способен да вдигне лихвените ставки, нито през тази, нито през идната година, тъй като икономическият растеж на САЩ ще бъде по-слаб. Това съобщава БНР.

Глобалният икономически растеж ще бъде доста разочароващ през следващите 12 месеца – особено в индустриално развитите пазари и по-специално в САЩ, отбеляза главният анализатор на Американската банка Андрю Шийтс. Очакванията на банковите специалисти са за разширяване на икономиката на Америка в размер на една 1.5% през следващата година. Това е далеч под консенсусните осреднени прогнози за нарастване на американския БВП с около 2.3 на сто.

С оглед на очакваното задържане на основната лихва на Фед в настоящия диапазон между 0.25% и 0.5% до 2018 година, стратезите на Morgan Stanley прогнозират, че инвеститорите ще продължават да залагат на американските акции и потвърдиха досегашните си очаквания за надвишаване на размера на акциите на американски компании в портфейлите на отделните инвеститори.

MS са по-позитивно настроени относно развиващите се фондови пазари, след като преди време те предположиха, че инвеститорите ще подценят този клас финансови активи, тъй като анализаторите на банката очакват ускоряване на икономическия растеж в нововъзникващите пазари.

Главният икономист за Европа на американската банка, Елга Барч обаче посочва, че фундаментите за американските потребители са по-слаби, отколкото смятат голямa част от останалите анализатори. Тя цитира относително мудния растеж на доходите в страната, продължаващото възстановяване на финансовите баланси (което означава, че американците ще елиминират тяхната задлъжнялост, засилвайки в същото време спестовността) и факта, че богатите американци са сериозно обезпокоени от Brexit.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички