Московиси: Богаташите, които укриват данъци, са вампири


Московиси: Богаташите, които укриват данъци, са вампири
Снимка: Европейски парламент

2535

Еврокомисарят по въпросите на икономиката и финансите Пиер Московиси нарече "вампири" богатите хора, които използват различни схеми за укриване на данъци като описаните в Paradise Papers.

Московиси каза, че много от схемите, разкрити при последното изтичане за тези практики в офшорни зони, са „легални и това означава, че законите трябва да се променят, предаде БГНЕС. Еврокомисарят подкрепя три подхода за прекратяване на укриването на данъци, които да действат в рамките на целия ЕС: черен списък с данъчните убежища по цял свят, подкрепен от санкции; нови правила за прозрачност за данъчни посредници, банкери и адвокати; и задължително отчитане по държави за печалба.

Европейската комисия иска да бъде договорен черен списък на срещата на високо равнище ЕКОФИН на 5 декември, на която да присъства Филип Хамънд, но Великобритания се тревожи за включването на британските отвъдморски територии като Бермуда и Кайманови острови в санкционния списък.

Комисарят заяви, че иска да бъдат договорени правилата за прозрачност в областта на данъчното облагане в срок от шест месеца, а новите процедури за докладване да бъдат въведени в рамките на една година.

"Тези агресивни схеми за оптимизиране на данъчното планиране, много от тях изглеждат напълно законни. Затова трябва да отговорим на правния фронт като създадем нова правна рамка. Ако това е законно, както твърдят много хора, тогава трябва да променим закона ", каза финансовият комисар пред Европейския парламент в Страсбург. "Прозрачността е първото оръжие в арсенала ни. Това ще ни позволи да спрем културата на тайната и чувството за безнаказаност на хората, които извършват данъчно избягване. Те са някакви вампири, ако искате. Изглежда, че не се страхуват от нищо, освен от светлината, затова зависи от нас да генерираме тази светлина."

Paradise Papers съдържат над 13 милиона конфиденциални документи относно офшорните инвестиции на богати хора по целия свят, до които се добрали от германския вестник Suddeutsche Zeitung.

Документите съдържат имената на повече от 120 000 души и компании и хвърлят повече светлина върху данъчните практики на много богатите, следвайки изтичането на Рanama Рapers през 2016 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички