МВФ: Мерките на Еврогрупата за облекчаване на гръцкия дълг не са достатъчни


МВФ: Мерките на Еврогрупата за облекчаване на гръцкия дълг не са достатъчни
Снимка: Getty Images/Guliver

2381

Решението на Еврогрупата да активира средносрочни мерки, предложени от Европейския стабилизационен механизъм (фонда ESM), за краткосрочно облекчаване на дълга на Гърция само ще отложи евентуалната допълнителна намеса след приключване на третата спасителна програма към средата на 2018-а година, докато самият одобрен пакет се определя като "недостатъчен". Това съобщи пред журналисти висш представител на МВФ, цитиран от Bloomberg и БНР.

Фондът също така изразява съмнение относно поставените високи цели за бюджетния излишък като процент от БВП на Гърция за 2018-а година и отбелязва, че международните институциите са все още далеч от постигането на съгласие за решаване на гръцкия въпрос. МВФ продължава да настоява пред своите европейски партньори да определят по-конкретни средносрочни мерки за облекчаване на гръцкия дълг.

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум отложи преговорите по въпроса, отбелязвайки постоянната позиция на ЕС и добави, че МВФ е наясно с това.

Фондът остава прекалено резервиран по отношение на упоритостта на партньорите от ЕС за постигна на първичен бюджетен излишък (изключвайки разходите по обслъжване на дълга) в размер на 3,5% от БВП през 2018-а година, както и за следващите 10 години, тъй като смята, че това оставя открита опасността за прилагане на нови фискални мерки на икономии в бъдеще.

Висшият представител на МВФ отбеляза, че колкото по-дълго ЕС продължава да настоява за висок процент на бюджетния излишък, толкова настоящата спасителна програма заслужава по-малко доверие. Същият източник защити фонда по повод на съобщенията, че той настоява за по-сурови и по-строги мерки на икономии, отбелязвайки европейското решение за нереално високи цели за бюджетния излишък на Гърция. Според МВФ страната може да живее с излишък от 3,5%, но самият той предпочита по-нисък бюджетен излишък от 1,5 на сто.

В понеделник финансовите министри на еврозоната (Еврогрупата) одобриха пакет от краткосрочни мерки за облекчаване на дълговата тежест на Гърция в понеделник. В същото време обаче Еврогрупата заяви, че всяко едно обсъждане на по-важни средносрочни мерки в тази посока ще трябва да почака до края на третата спасителна програма, която изтичат към средата на 2018-а година.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички