МВФ влезе в обяснителен режим след скандала с Гърция


МВФ влезе в обяснителен режим след скандала с Гърция
Снимка: Getty Images

2040

Международният валутен фонд (МВФ) е още далеч от участието си в третия пакет за кредитна подкрепа на Гърция. Това сподели управителят на фонда Кристин Лагард в писмо до премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Обяснението на Лагарад дойде след скандала, който се разрази през почивните дни (2-3 април). Става дума за информация от сайта Уикилийкс (Wikileaks), който публикува в събота записи от телеконференция от 19 март между служители на МВФ. Според публикациите, главата на европейския департамент на МВФ Пол Томсън и главата на мисията на фонда в Гърция Делия Велкулеску са обсъждали как да се окаже натиск върху Гърция и са заплашвали да банкрутират страната, ако тя не се съгласи на нови твърди мерки за икономии, които не са фиксирани в меморандума, подписан с международните кредитори. Томсън говори за намерението да се забави оценката на програмата за реформи до юли и мисии на МВФ да не ходят в Гърция, като евентуално да се цели съвпадане на референдума за оставане на Великобритания в ЕС и изтичането на поредния падеж по спасителната програма за Гърция. Така щяло да се окаже натиск на Атина да бъде по-отстъпчива. МВФ даже можело да съобщи за излизане от „тройката” международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ), ако заедно с ЕК не успее да постигне договореност за гръцкия дълг. В Брюксел обаче настроенията вече клонят към това няма драстични съкращения при пенсионната реформа в Гърция.

Обясненията на Лагард

„Все още сме достатъчно далече от последователна програма, която бих могла да представя на нашия Съвет на директорите”, споделя Лагард „представата си за хода на текущите преговори”. „Аз неведнъж съм заявявала, че можем да подкрепим само такава програма, която е ефективна и е основана на реалистични предположения”.

Според нея програмата трябва да „постави своята цел да изведе Гърция на пътя на здравия (икономически) растеж, постепенно възстановявайки приемливо равнище на дълга”. „В противен случай тя няма да може да върне доверието”, както и може да доведе до това, Атина скоро да бъде принудане да приеме още повече мерки” за строги икономии.

Лагард подчерта, че МВФ „провежда своите преговори на добросъвестна основа, а не със заплахи”. „Не си общуваме с помощта на изтичане (на информация)”, отбеляза тя.

Какво още каза шефката на Фонда и още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички