Националната банка на Гърция и Юробанк ще бъдат национализирани поотделно


Националната банка на Гърция и Юробанк ще бъдат национализирани поотделно
Снимка:

436

Гърция замрази сливането на Националната банка на Гърция (NBG) и "Юробанк", в резултат на което трябваше да се създаде най-голямата банка в страната. Те ще бъдат национализирани поотделно.

Обединението на NBG и "Юробанк", за което банките обявиха през октомври 2012, ще бъде замразено и скоро Гръцкият фонд за финансова стабилност ще започне да рекапитализира тези банки. Процесът ще приключи с преминаването им под контрола на държавата, заяви за "Уолстрийт джърнъл" високопоставен представител на гръцкото министерство на финансите, предаде БГНЕС.

От втория транш с помощ на стойност 173 милиарда евро, отпуснати на Гърция от тройката международни кредитори, 50 милиарда евро са предназначени за рекапитализация на местната банкова система. В очакване на тези средства най-големите гръцки банки - NBG, "Юробанк", "Алфа Банк" и "Пиреос банк" - се опитват да се консолидират, надявайки се, че така ще им бъде по-лесно да привлекат капитал. Банките, претендиращи за помощ от тройката, трябва самостоятелно да привлекат до 10% от необходимата сума.

В резултат на обединяването на NBG и "Юробанк" трябваше да се създаде най-голямата банка не само в Гърция, но и в Югоизточна Европа (в България NBG притежава Обединена българска банка, а "Юробанк" - Пощенска банка). Нейните активи щяха да надхвърлят 170 милиарда евро, което е малко по-малко от БВП на Гърция, достигащ 190 милиарда евро.

Сливането на NBG и "Юробанк" беше одобрено от акционерите на двете банки, гръцките регулатори и ЕС, а също така от тройката кредитори. През февруари банките си обмениха акции, през юни се очакваше да финализират сделката.

Но регулаторите започнаха да се съмняват, че NBG и "Юробанк", които се нуждаят от 15,6 милиарда евро допълнителен капитал, могат да привлекат самостоятелно 10% от този обем. "Гръцката централна банка ни съобщи, че тези две банки, по всяка вероятност, не могат да привлекат необходимите 10% капитал на частния пазара. В резултат Фондът за финансова стабилност започна процес на рекапитализация на тези две финансови институции и той ще стане техен главен акционер", заяви местен чиновник.

Надеждите на мениджмънта на NBG и "Юробанк", че властите ще им предоставят отсрочка за рекапитализацията, докато те не приключат със сливането, не се оправдаха. "Гръцката ЦБ потвърждава, че рекапитализацията на четирите системни банки - NBG, "Юробанк", "Алфа Банк" и "Пиреос банк"- върви нормално и при всички положения ще приключи до края на април", се казва в изявление на ЦБ. През следващите няколко дни всичките четири банки ще свикат събрания на акционерите си, на които трябва да се одобри увеличаването на капитала.

Европейски чиновник заяви, че сделката не е била блокирана директно, но тройката кредитори са се страхували, че обединената банка ще доминира прекалено силно на местния пазар.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички