Натискът върху златото се запазва


Натискът върху златото се запазва
Снимка: iStock/Guliver

1236

След седем дни на загуби, златото се опитва да се стабилизира близо до осемседмично дъно. Металът е на път да отчете най-голям седмичен спад след юли, докато инвеститорите се позиционират за възможно повишение на лихвите в САЩ и изтеглят пари от фондовете търгуващи със злато.

Пазарът в момента очаква данните за трудовата заетост в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно през деня, за индикация за силата на икономиката и дали това ще засегне намеренията на Фед за монетарната политика. Спот цената е 1107 долара за тройунция и не е далеч от вчерашното дъно на 1102.35 долара, което е най-ниска стойност след 11 септември. Металът се обезцени с 3% тази седмица, което е най-голям седмичен спад след седмицата завършила на 24 юли.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust намаляха до 671.77 тона злато, което е най-ниско ниво след средата на август. Само вчера фонда видя отлив на 8.34 тона, най-голям дневен спад след 17 юли.

В сряда председателя на Фед Джанет Йелен заяви, че повишение на лихвите през декември е реална възможност ако е оправдано от предстоящиге икономически данни. От заседанието през октомври Фед се опитва да убеди инвеститорите за промяна през декември и вече успява. По-рано, през септември инвеститорите вярваха, че Фед ще отложи първото повишение на лихвите за следващата година. Златото като актив не носещ лихви е по-малко търсено при по-високи лихви.

Силни данни за заетостта днес биха бетонирали очакванията за повишение на лихвите през декември. Предварителните прогнози на икономистите са за създадени през октомври нови 180 000 работни места след средни стойности през август и септември от 139 000.

Пробив на нивата от 1100 долара ще отвори вратите за продължение на спада, докато покачване над 1110 долара ще е технически обрат или поне начало на консолидация.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички