Нечувано - Русия вдигна основния лихвен процент със 7 на сто


Нечувано - Русия вдигна основния лихвен процент със 7 на сто
Снимка:

783

Руската централна банка повиши основния лихвен процент от 10.5% на 17% годишно.

"Съветът на директорите взе решение да повиши от 16 декември 2014 г. основният лихвен процент до 17% годишно. Решението е обусловено от необходимостта да се ограничи съществено нарасналите в последно време девалвационни и инфлационни рискове", се съобщава на сайта на банката.

Решението на ЦБ на Русия бе колкото очаквано, толкова и изненадващо, а според някои анализатори - даже закъсняло. След като основната лихва бе повишена до 10.5% годишно, на 12 декември някои руски медии съобщиха, че на следващото си заседание, планирано за 30 януари, ЦБ може да повиши основната лихва до 11,5%.

Бързото обезценяване на руската рубла спрямо основните световни валути обаче явно е наложило снощното спешно заседание и изненадващо голямото повишение на основната лихва. Малко след полунощ на 16 декември (българско време) едно евро се разменяше за 87,57 рубли, а един щатски долар - за 65,60 рубли.

Стремителното обезценяване на рублата стартира през септември, след като започна да се проявява финансово-икономическият ефект от санкциите, наложени от ЕС и САЩ на Москва заради анексирането на Крим. Оттогава досега рублата се е обезценила почти двойно спрямо долара и еврото.

Повишаването на основния лихвен процент е безумие, коментира шефа на фракцията „Справедлива Русия” Михаил Емелянов. Според него това ще забави падането на рублата в краткосрочен план и няма да остави шансове за развитие на руската икономика.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички