Неочаквано висок икономически ръст изведе Франция от кризата


Неочаквано висок икономически ръст изведе Франция от кризата
Снимка:

488

Вече е официално – Франция излиза от кризата, отбелязвайки ръст на БВП с 0,5% през второто тримесечие на 2013 г. Неочакваният растеж е най-високият от началото на 2011 г. насам, предаде БГНЕС. До голяма степен той е провокиран от увеличеното крайно вътрешно потребление с 0,3 на сто в периода април-юни.

За първи път Франция влезе в рецесия през 2009 г. След като през предходните две тримесечия данните не бяха особено обнадеждаващи, през второто на 2013 г. най-сетне страната има поводи за оптимизъм.

"Данните, които са по-високи от разполагаемите прогнози, потвърждават излизането от рецесия на френската икономика, което намекваха в последно време изследванията на конюнктурата и данните за индустриалното производство, потреблението на домакинствата и външната търговия. Те увеличават окуражителните знаци за възстановяването, които вече бяха дадени", съобщи министърът на икономиката на Франция Пиер Московиси в комюнике.

Според Insee към средата на годината перспективата за годишен растеж на страната е 0,1%,т.е. дори при нулев растеж през третото и четвъртото тримесечие БВП ще нарасне с 0,1% през 2013 г.

Междувременно германската статистическа служба съобщи, че БВП на Германия е нараснал с 0,7% през второто тримесечие. През първото тримесечие германската икономика е регистрирала нулев растеж, а не растеж от 0,1%, както беше обявено преди време, уточни статистическата служба Дестатис.

Между април и юни "положителните импулси дойдоха главно отвътре", съобщи същият източник в комюнике. Потреблението на домакинствата и инвестициите са нараснали, след като необичайно студената и дълга зима се отрази негативно върху тях през първото тримесечие. Противно на очакванията външната търговия също леко е допринесла за растежа, съобщава Дестатис и допълва, че износът е нараснал малко повече от вноса.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички