Нови правила за корпоративните данъци в ЕС


Нови правила за корпоративните данъци в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

3085

Фирмите в ЕС ще плащат данъци там, където реализират печалба, според предложение за хармонизирана корпоративна данъчна система, използваща онлайн дейността на дигиталните фирми за изчисляване на данъчните им задължения, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

Общата консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (ОКООКД), която е част от широко обхватно предложение за създаването на единен, ясен и справедлив корпоративен данъчен режим в ЕС, беше подкрепена от евродепутатите в четвъртък с 438 гласа „за“, 145 гласа „против“ и 69 гласа „въздържал се“.

Отделна, допълнителна мярка, която създава основата за хармонизирана корпоративна данъчна система – общата основа за облагане с корпоративен данък, беше приета с 451 гласа „за“ , 141 гласа „против“ и 59 гласа „въздържал се“.

Дигиталното присъствие в дадена държава ще определя облагаемите печалби

Двете мерки заедно имат за цел да запълнят празнините, които са позволявали на някои дигитални и глобални компании драстично да намалят данъчните си задължения или да избегнат плащането на данъци в държавите, в които генерират печалбите си. Отчасти тази цел ще бъде постигната чрез предложените референтни показатели, които ще определят дали дадена фирма има дигитално присъствие в някоя държава – членка на ЕС, и следователно подлежи на данъчно облагане.

Парламентът също така иска Европейската комисия да определи тези показатели (като броя посетители или обема на създаденото дигитално съдържание) с цел придобиване на по-ясна представа къде компаниите генерират печалбите си. Личните данни са изключително ценен ресурс, използван от компании като Facebook, Amazon, Google за реализиране на приходи, но в момента не се включва в изчисляването на данъчните им задължения.

Обслужване на едно гише за данъчно облагане

При изчисляването на данъчните задължения на компаниите ще се сумират печалбите и загубите на съставните им дружества във всички държави – членки на ЕС. Впоследствие произтичащите данъци ще бъдат разпределяни между държавите членки в зависимост от това къде са генерирани печалбите. Целта е да бъде прекратена съществуващата практика на компании, които местят данъчната си основа в юрисдикции с ниско данъчно облагане.

След като предложенията влязат в сила, единен набор от данъчни правила ще важи във всички държави членки. Вече няма да е необходимо фирмите да са запознати с 28 отделни национални законодателства и те ще се отчитат само пред единна данъчна администрация.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички