Нови регулации улесняват тегленето на ипотечен кредит


Нови регулации улесняват тегленето на ипотечен кредит
Снимка:

434

Нови регулации ще облекчават потребителите при избор и теглене на ипотечен кредит.

Евродепутатите от Комисията по икономически и парични въпроси внесоха над 800 предложения за изменения по законодателното предложение на ЕК за директива, която да регулира ипотечните кредити, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Очаква се Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП да приеме законодателния доклад на редовното си заседание на 29 февруари 2012 г.

Текстовете имат две основни цели - да подобрят защитата за европейските потребители и да укрепят стабилността на европейския банков сектор.

Тази директива е сериозна крачка в посока осигуряване на по-добра защита за гражданите при ползване на банков кредит за покупка на недвижим имот. Днес европейците често правят избора си на финансова институция и на оферта за ипотека на базата на рекламите и не винаги разбират условията, по които взимат кредит.

Затова предложих въвеждането на стандартизиран европейски информационен формуляр, който да съдържа подробна преддоговорна информация. С това изменение ще се осигури оптимална защита за потребителя, който вече няма да прави своя избор само върху рекламите, а ще може да се базира на реалните условия, предлагани от банките, коментира българският евродепутат Илиана Иванова от ЕНП/ГЕРБ.

В сектора действат различни национални схеми, които гарантират правата на кредитополучателите, а лихвените нива както и условията за отпускане на кредити се различават значително между различните държави членки.

"Европейският пазар за ипотечни кредити е силно фрагментиран и например днес е почти невъзможно за един български гражданин да получи кредит за покупка на имот във Франция например. Затова имаме нужда от минимална хармонизация, от която ще спечели потребителят," подчерта Иванова.

Сред другите ключови предложения на българския представител в Европарламента са: осигуряване на законово право за предсрочно погасяване за всички ипотечни кредити; предоставяне на пълна информация относно методиката на изчисляване на лихвените стойности, общите разходи по кредита и всички такси и комисионни начислявани от банките; увеличаване на обхвата на директивата - в нея да бъдат включени недвижимите имоти, които нямат статут на жилище като например земеделска земя.

Директивата ще обхваща договорите за кредит, гарантирани с ипотека или с друго обезпечение, заемите за покупка на имот и някои договори за кредит за ремонт на жилища. Въвеждат се общи принципи за маркетинговите и рекламни съобщения, както и ясни правила за формата и съдържанието на информацията, която трябва да бъде включена в рекламите.

Кредитните институции ще бъдат задължени да оценяват кредитоспособността на потребителя преди сключване на договор за кредит.

Също така се предвижда справка в кредитните регистри, след уведомление на потребителя. Тази мярка ще доведе до значително намаляване на лошите кредити.

Друго ключово изменение предвижда въвеждане на срок за размисъл. Потребителите ще има законов срок за сравняване на оферти и търсене на консултация.

Всяка страна сама ще трябва да прецени дали този срок да бъде въведен преди или след сключването на договора за ипотечен кредит.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички