Новият план за реформи на Гърция не се понрави на ЕК


Новият план за реформи на Гърция не се понрави на ЕК
Снимка: Getty Image/Guliver

2531

Европейската комисия не е удовлетворена от новите гръцки предложения за реформи, заявявайки, че те "не отразяват" предишните дискусии между Брюксел и Атина.

"Най-новите предложения не отразяват разговорите между президента Жан-Клод Юнкер и премиерът Алексис Ципрас", заяви говорителят на Комисията Маргаритис Схинас, цитиран от АФП.

Самият Юнкер (на снимката) изрази разочарованието си от позицията на Гърция и дори каза, че Атина е загубила един съюзник, имайки пред вид себе си. Председателят на Еврокомисията добави, че не може повече да прави повече отстъпки, защото кредиторите настояват Гърция да изпълнява поетите задължения.

Юнкер каза също, че няма да присъства на днешната среща в Брюксел с Ципрас, ако се придържа към позицията си от миналата седмица. "По-добре е да се срещна с латиноамериканците", изтъкна Юнкер, имайки пред вид започващата среща на върха ЕС-Латинска Америка.

Междувременно на днешен аукцион Гърция успя да продаде тримесечни и шестмесечни съкровищни бонове (T-bills) за 2,925 млрд. евро, за да рефинансира предстоящ падеж на краткосрочен дълг.

Гръцката агенция за управление на дълга (PDMA) успя да продаде шестмесечни краткосрочни книжа за 1,625 млрд. евро при средна доходност от 2,97% - без промяна спрямо доходността, постигната при предходния аналогичен аукцион, проведен през предходния месец.

Коефициент на покритие беше на ниво от 1,3 пункта - също без промяна спрямо предходния подобен аукцион през май, което е сигнал, че няма влошаване на интереса към гръцките съкровищни бонове, въпреки затегнатите ликвидни условия в страната.

Днес бяха пласирани и тримесечни съкровищни бонове за 1,3 млрд. евро при доходност от 2,70% и коефициент на покритие от 1,3 пункта (без промяна спрямо аналогичния предишен аукцион през май).

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички