Новото "нормално" тежи на банките в Централна и Източна Европа


Новото "нормално" тежи на банките в Централна и Източна Европа
Снимка: Thinkstock

2392

Новата "нормалност" - с по-стриктни капиталови изисквания, висока степен на регулационна намеса, продължаваща среда на изключително ниски лихви, случваща се на фона на все още нестабилни икономики в Русия и Украйна, тежи на банковия сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това се посочва в годишния доклад за региона на Райфайзен Рисърч.

Въпреки че 2015 г. бе поредната трудна година за банковия сектор в ЦИЕ, Централна Европа и Югоизточна Европа (ЦЕ/ЮИЕ) реализираха значителен прогрес, като възвращаемостта на капитала достигна 10% (RoE). Прогресът в ЦЕ/ЮИЕ доведе до подобряване или най-малко до стабилизиране на качеството на активите, като бе отчетен и растеж на балансовото число. За пръв път през 2015 г. общо активите в ЦЕ/ЮИЕ надминаха прага от 1,000 млрд. евро. Въпреки това, приетите и/или обсъждани напоследък регулаторни мерки в банковия сектор в ЦЕ/ЮИЕ, като например допълнителни капиталови изисквания или задължителните превалутирания на кредити в чужда валута, затрудняват реализацията на потенциала на региона и ограничават банковия сектор да стимулира икономическия растеж.

"През 2015 г. Русия и Украйна бяха изправени пред сериозни „насрещни ветрове“. В Русия, водещи западни банки с операции в ЦИЕ, включително и РБИ, приспособиха бизнес моделите си и сега се фокусират преди всичко върху основните им компетенции като обслужване на нишата на примиум пазара. Инвеститорското доверие се подобрява, но политическото напрежение оказва негативно влияние върху икономическите перспективи. Въпреки всички тези предизвикателства, ЦИЕ остава регион на растеж за банковия сектор и ангажиментът към страните в Централна и Източна Европа се отплаща“, заявява Карл Севелда, главен изпълнителен директор на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).

В контекста на „Новото нормално“ банковият сектор в ЦИЕ трябва да се справи с няколко прага от по 10%:

- Настоящата среда изисква най-малко 10% пазарен дял на малките и средни банкови пазари в ЦЕ/ЮИЕ.

- Поради текущото стратегическо препозициониране, средното присъствие по брой страни на Западните банки в ЦИЕ намалява на 9. 

- Достигането на най-малко 10% възвращаемост на капитала (RoE) в ЦИЕ ще продължи да бъде предизвикателство през идните години. Инвеститорите ще очакват премия от възвращаемостта на капитала от най-малко 1.5-2% за експозициите им в ЦИЕ. В настоящите условия това ще означава, че цената на капитала за Западните банки, опериращи в ЦИЕ ще е в размер от 11 до 13%, спрямо 9-10% за Западноевропейските кредитори.

- За кредиторите от ЦИЕ с експозиции в Източна Европа ще остане предизвикателство достигането на показателя на необслужваните кредити на ниво под 10% в подрегиона Източна Европа.

Друг аспект в „Новото нормално“ за банковия сектор в ЦИЕ е промяната на тежестта на различните подрегиони в общия размер на активите. Намаляващият фокус върху пазарите в Русия и други Източноевропейски държави, предпоставя намаляване на дела на Русия в експозициите на водещите Западни банки, опериращи в ЦИЕ до 10% или дори по-малко.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички