НС избра Цветан Гунев за подуправител на БНБ


НС избра Цветан Гунев за подуправител на БНБ
Снимка:

452

Цветан Гунев бе избран за подуправител на БНБ с мандат от шест години в парламента, съобщи bTV. 175 депутати гласуваха "за", двама - "въздържал се”, и двама - "против" предложението на шефа на банката. Гунев, подкрепен от парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, положи и клетва пред народните представители.

По време на дебата Янаки Стоилов от Коалиция за България коментира, че разбира широката подкрепа за кандидатурата му, но е необходимо да се поставят някои условия в бъдещата му работа, за да могат банките да работят в полза на гражданите на България.

Депутатът Павел Шопов от „Атака” отбеляза : „За съжаление, България е колониална страна, която се съобразява с чужди разпоредби, а БНБ е своеобразен оазис, където се пази едно статукво, но от нея нищо не зависи, защото търговските ни банки не са български. БНБ е свела функцията си до емисионна институция и до трезор, който дори не държи цялото ни злато в страната”.

„Цялата криза се дължи на загубата на доверие и този въпрос трябва да се реши като се възстанови доверието между субектите на банковия пазар” , каза в изявлението си пред депутатите Цветан Гунев, преди да бъде гласувана кандидатурата му за поста.

„По въпроса за защитата на потребителите по Закона за БНБ банката има правата и задълженията да опазва банковата система в интерес на потребителите”, припомни той. „Така че философията на банковия надзор е, ако има проблем той трябва да бъде адресиран до акционера, а не до вложителя”, подчерта Гунев.

Той ще заеме мястото на Румен Симеонов, чийто мандат изтича на 15 юни 2013 година Гунев до момента заемаше длъжността директор на дирекция “Надзорно наблюдение на кредитните институции” в БНБ, на който пост е от 2007 година.

Цветан Гунев е завършил Университета за национално и световно стопанство в София и има придобити редица квалификации по централно банкиране в САЩ и от водещи надзорни органи на страните от Европейския съюз.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички