Обама опитва да умилостиви републиканците с данъчни промени


Обама опитва да умилостиви републиканците с данъчни промени
Снимка:

579

Президентът на САЩ Барак Обама направи пореден опит да се договри с републиканците в Конгреса. Обама предложи да се намали максималната ставка на корпоративния данък, като това бъде изтъргувано срещу отстъпки за работните места и бюджета. Според републиканците обаче това не е ново предложение, пише БГНЕС.

Идеята на Обама бе представена за първи път в началото на 2011 г. Той я разви по време на пътуване до Чатануга в щата Тенеси с аргументи в полза на опростяването на корпоративния данък, като се достигне намаляване до 28% на максималната данъчна ставка. Към момента в САЩ тя е 35%.

"Нашият данъчен кодекс е толкова пълен с неефективни ниши, че много фирми, които се държат правилно и инвестират в САЩ, плащат 35%, а компаниите, които разполагат с най-добрите счетоводители влагат парите си в чужбина и не плащат много, или просто нищо. Не е честно!", каза Обама, който току-що бе посетил склад на гиганта за онлайн продажби Amazon.

"Готов съм да се опрости нашият данъчен кодекс за да се премахнат вратичките, слагайки край на стимулите за преместване и да намалим ставките за фирми, които създават работни места тук, в Съединените щати", обеща президентът. Amazon обяви в понеделник, че наема 7 хиляди души в Съединените щати.

Обама отбеляза, че това ще бъде в контекста на "голяма сделка" за държавните разходи с републиканските му противници - мнозинството в Камарата на представителите. Пазарлъкът включва инвестиции в инфраструктурата, за да се стимулира заетостта. Това досега се отхвърляше от консерваторите.

Въпреки че е относително висока, в сравнение с други развити страни, пределната ставка за корпоративния данък в Съединените щати е една от най-неефективните, заради вратичките, от които могат да се възползват компаниите.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл обаче заяви, че планът на Обама не е нищо повече от още по-левичарска версия на дискредитиран план, предложен преди две години, но този път украсен с допълнителен бонус за привържениците на увеличаването на данъците и разходите.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички