Общините искат пари от актуализацията на бюджета


Общините искат пари от актуализацията на бюджета
Снимка:

518

Общините също поискаха да им се отпуснат средства от актуализацията на бюджета, с които да изчистят задълженията си към бизнеса, съобщи БТВ. Местната власт дължи на бизнеса около 150-160 млн. лв., което е повече, отколкото дължи правителството.

Броят на финансово уязвимите общини у нас расте, алармират от Сдружението на кметовете. Министерството на финансите обаче е категорично, че пари няма.

Най-много задължения има към строителни и комунални фирми. Някои от дълговете са по линия на европроекти. „Близо 140-150 общини имат подобен проблем. Трябва да се вземе принципно решение за подпомагане на общините, тъй като разходите не са правени за луксове, а за неотложни проблеми. Ремонти в болници, укрепване на квартали и улици”, е мнението на Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев.

Сдружението на общините иска поне 30 милиона от кабинета. „Поне част от най-наболелите плащания към бизнеса. Онзи, който е малкият и среден бизнес в нашите градове, ако може поне малка част да бъде погасена”, казват от институцията.
Общините напомниха, че сега ако някой град увеличи местните данъци и такси, това само ще доведе до още по-малка събираемост - както от населението, така и от фирмите.

Според отговора на финансовото министерство възможностите да бъдат предоставени допълнителни средства са силно ограничени. Сега общините са надяват опозицията да повдигне въпроса преди окончателното гласуване на актуализацията на бюджета в парламента.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски обяви след среща с кметове от Кюстендилско, че правителството работи за повече правомощия на общините. „По- голямата децентрализация означава повече отговорности, повече ресурси на местните власти, решаване на проблемите на хората, те знаят по- добре от централната власт какви са техните проблеми. Още тази есен в хода на дебатиране на проектобюджета за следващата година да имаме едни ползотворни дебати със Сдружението на общините така че да определим при оскъдните ресурси, които биха могли да се заделят и най- важните стъпки към по-нататъшна децентрализация”, заяви той.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички