Олигарх тормозел централната банка на Украйна


Олигарх тормозел централната банка на Украйна
Снимка: Ukrainian Business

4841

Централната банка на Украйна се оплака от тормоз и натиск от един от най-големите олигарси в страната – Игор Коломойски, съобщават местни медии. Националната банка на Украйна твърди, че Коломойски, който е бивш собственик на най-голямата търговска банка в страната – "ПриватБанк", оказва натиск върху институцията с намерението да създава хаос и да смени ръководството ѝ.

Централната банка съобщи за продължаваща вече няколко седмици атака срещу нея под формата на поръчкови спекулации и клевети в медиите, платени митинги пред институцията и дори опити за насилствено нахлуване в сградата й.

"Ние сме на мнение, че този натиск над Националната банка се упражнява от олигарха и бивш собственик на "ПриватБанк" Игор Коломойски, който дължи на държавата 5.5 млрд. долара, изтеглени от "ПриватБанк" до национализацията ѝ", се посочва в комюнике на централната банка, цитирано от в. "Сега".

Коломойски не е бил открит за коментар. В миналото той твърдеше, че продажбата на акции от "ПриватБанк" на правителството при национализацията на кредитната институция през 2016 г. е била незаконна.

През септември бе подпалено жилището на бившия управител на украинската централна банка Валерия Гонтарева. Тогава тя заяви, че е получавала заплахи от олигарха, загубил своята банка при национализацията, извършена под ръководството на Гонтарева през 2016 г.

Новият президент на Украйна Володимир Зеленски е известен с близките си отношения с Коломойски, който според твърдения на неправителствени организации е "притежавал" около 23-27 депутати в предишния украински парламент.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички