ООН прие резолюция срещу финансирането на "Ислямска държава"


ООН прие резолюция срещу финансирането на "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

2714

Финансовите министри от страните в Съвета за сигурност на ООН единодушно приеха резолюция срещу финансирането на "Ислямска държава" (ИД) от контрабандна търговия с петрол и предмети на изкуството. В документа, изготвен съвместно от Съединените щати и Русия, се призовава също държавите да не плащат откупи за отвлечени свои граждани, съобщава БНР.

"Те са ловки и имат твърде голям успех в намирането на ресурси за ужасяващите си нападения. Както терористичните групировки намират нови и различни начини, така и международната общност трябва да е в крак с тенденциите, за да се бори с прането на пари и финансирането на тероризма", подчерта генералният секретар на ООН Бан-Ки Мун.

"Ислямска държава" се смята за най-богатата терористична мрежа в света като приходите ѝ от нелегалната продажба на петрол и антики се изчисляват на около 73 милиона евро месечно.

Вчера Джордж Озбърн и Филип Хамънд - британските министри съответно на финансите и външните работи - публикуваха съвместен коментар относно финансирането на ИД във вестник The Telegraph. 

"Изолирането на „Даеш” (арабското име на "Ислямска държава", което бойците от групировката смятат за обидно - бел.ред.) от международната финансова система трябва да е ключов елемент на всяка подробна стратегия за унищожението на групировката. Завладяването на територии в Източна Сирия, Западен и Северен Ирак донесе на „Ислямска държава” контрол върху голям брой петролни платформи. Организацията добива нефт не само за собствени нужди, но също за да продава на по-ниска цена.

Петролните залежи в Сирия носят на „Даеш” 1,5 милиона долара на ден. Знаем, че военните удари срещу местата на добив, които предприехме заедно с нашите съюзници, започват да ограничават тези приходи. Но можем и трябва да направим повече", заявяват министрите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички