Оптимизмът около Гърция намали търсенето на злато


Оптимизмът около Гърция намали търсенето на злато
Снимка: Getty Images / Guliver

1678

Златото се опитва днес да расте след резките загуби вчера, когато статута му на сигурен актив избледня при увеличените надежди за сделка на Гърция с кредиторите за избягване на фалита. Спот цената днес е 1186 долара за тройунция.

Металът, често считан за алтернативна инвестиция във времена на несигурност, получи малка подкрепа през последните дни, докато Гърция търсеше начини за споразумение с международните кредитори. Ситуацията обаче малко се облекчи с новото предложение на Гърция за реформи, което беше приветствано от лидерите в еврозоната като база за достигане на възможно споразумение през следващите дни. Целта е финансовите министри от еврозоната да одобрят офертата в сряда, а в четвъртък лидерите да дадат финално одобрение.

При самото злато физическото търсене остава слабо, както и се запазва последния тренд на излизане на средства от фондовете. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust са почти на най-ниски нива след септември 2008, въпреки че вчера леко се повишиха до 705.48 тона, което е първи растеж след 26 май.

Физическото търсене от топ потребителите от Азия е слабо, тъй като опасенията за урагани вредят на търсенето в Индия, а по-добрата доходност на капиталовия пазар в Китай държи надалеч купувачите.

Най-важният фактор, който оказва натиск на златото са очакванията за повишения на лихвите в САЩ по-късно през годината. Данни от вчера показаха, че продажбите на съществуващи жилища са достигнали пет и половина годишен връх. Това е пореден сигнал, че жилищния сектор и цялата икономика набира отново скорост през второто тримесечие. Силни икономически данни могат да накарат Фед да повиши лихвите скоро. Като актив не предлагащ лихви, златото ще пострада при такова развитие.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички