Пак стрес тестове за европейските банки, но този път за хакерски атаки


Пак стрес тестове за европейските банки, но този път за хакерски атаки
Снимка: iStock/Guliver

2867

Регулаторните органи на ЕС обмислят да проведат нови стрес тестове на банките, които да покажат дали защитите им срещу хакери са достатъчно ефективни. Това съобщава Reuters, като се позовава на свои източници.

Причината да се мисли за подобни мерки се крие в зачестилите напоследък хакерски атаки срещу големи европейски финансови институции.

Кибератаки срещу банките са се увеличили като брой и сложност през последните години, а престъпниците постоянно намират нови и по-сложни начини да се доберат до подробности за сметките на клиентите на финансовите институции.

През февруари тази година $81 млн. бяха изтеглени нерегламентирано от централната банка на Бангладеш, когато хакери пробиха защитната система и получиха достъп до международната система за транзакции SWIFT. Този случай накара някои регулатори да затегнат изискванията към информационната сигурност в банките и да проверят доколко сметките на клиентите са защитени.

Банки "се борят да докажат способността си да се справят с нарастващата заплаха от нарушители, които се опитват да получат нерегламентиран достъп до техните критични системи и данни", се казва в доклад на Европейския банков орган (ЕБО) през декември. Следващата стъпка от страна на европейските регулатори, опитващи се да повишат сигурността в системата, може да са стрес тестовете на информационните системи в банките от целия ЕС.

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви миналата година, че ще се създаде база данни с регистрирани на случаи на престъпления в кибер пространството на търговските банки в Еврозоната. На този етап няма единна система, която да следи за подобни инциденти.

ЕБО, който е отговорен за стрес тестовете на банките в ЕС се очаква да даде повече подробности за проверките през лятото. А самата проверка вероятно ще се случи в средата на 2018 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички