Парамов: Нямам опасения за сделката с печатницата на БНБ


Парамов: Нямам опасения за сделката с печатницата на БНБ
Снимка:

654

Вярвам, че БНБ ще сключи изгоден за българската държава договор. Нямам опасения по отношение на сделката за създаване на съвместно дружество между печатницата на централната банка и френската фирма "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Това заяви бившият главен ревизор на БНБ Кольо Парамов, цитиран от КРОСС.

Финализирането на споразумението бе насрочено за днес, Софийска градска прокуратура (СГП) обаче се самосезира във връзка с публикации и изказвания, че чрез сделката всъщност печатницата на БНБ се приватизира. Такова опасение бе изказано първо от депутата от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков, а след това бе подкрепено и от други народни представители от същата партия. Петков поиска на извънредното заседание на парламента да се обсъди и сделката с печатницата.

„Когато се говори за банки, трябва много да се внимава. Трябва да се вземат предвид и националните интереси. Съгласен съм с Румен Петков, по всяка вероятност той има нещо предвид, за да постави така остро въпроса. Вероятно в договора с френската фирма това, което чух, че те искат да вземат 70%, а за българската държава да останат 30 на сто, това ме възмути”, коментира Парамов.

По думите му не може с лека ръка да се осигурява предимство на някаква частна фирма, била тя и най-голямата френска такава. „Въпросът за печатницата стана интересен, когато се съобщи, че изборните книжа и бюлетини ще се печатат там. Това може би накара някои от активизиралите се групи хора, които имат преки интереси към това, да бъде изведена печатницата от това да прави изборните книжа и бюлетини", каза още бившият ревизор.

След като прокуратурата реши да се самосезира във връзка със сделката, от БНБ увериха, че ще окажат пълно съдействие. Управителят на Централната банка Иван Искров поиска да бъде изслушан пред бюджетната комисия и да обясни параметрите на сделката.

Освен СГП, проверка по случая ще извърши и ДАНС.

БНБ обяви намеренията си за създаване на смесено дружество 19 юни 2013 г. На 2 август т.г. пък банката публикува второ прессъобщение за мотивите си за мярката. Осигуряването на банкноти и сечене на монети е изцяло функция на БНБ, подчертават от финансовата институция.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички