Павлова: Да се въведе задължително застраховане на сградите


Павлова: Да се въведе задължително застраховане на сградите
Снимка:

8048

Трябва да се въведе задължително застраховане на сградите, независимо дали са частна, или държавна собственост. Това смята министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщи БГНЕС.

"Значи за колата правим задължителна гражданска отговорност, каско, а за къщите си не. Както се грижим за колата, преди всичко да се погрижим за дома. Освен застраховката, сега разбраха всички защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка и технически паспорт са най-важните условия за всеки собственик. В България почти 98% е частната собственост, това никъде го няма и не е лошо, но трябва да се грижим за нашата собственост", каза Павлова пред Дарик радио.

"Ангажимент е на кмета на община Перник и на областния управител на Перник да направят анализ за това колко сгради са пострадали и какъв е размерът на щетите от земетресението от 22 май", каза още министърът.

"Имаме около 43 пострадали обществени сгради на територията на Перник, за които кметът е предоставил искания за финансиране и 13 сгради в община Радомир. Това е информацията, която я има вече в Междуведомствената комисия. За частните сгради информацията не е депозирана все още, тъй като не са приключили обследванията от екипите. Притеснението ми е, че гледайки документите имаме информация за училища, болница, поликлиника, дадена е една цифра и фирма, която е дадена да оправи щетите. Това, че са избрали вече фирмите е малко притеснително", отбеляза Павлова.

"Аз трябва да анализирам тази информация, разпоредила съм екипи от ДНСК, които ще направят оглед на това какво е отстранено и ще направят оглед на документите. Не се съмнявам в нищо, но обичам да работя с факти. Документите за собственост, направени ли са огледи на щетите, лицензирани конструктори направили ли са оглед на щетите и преглед на документацията, това трябва да се анализира", обясни Павлова.

"Именно защото ножицата е голяма, не можем да допуснем такава спекулация, като на кило – един казва 2 милиона, друг казва 5 милиона и т.н. Екипите ще анализират документацията. Чакаме информацията от кметовете и областните управители, които правят конструктивни обследвания и излизат със становища дали са опасни огледаните сгради", подчерта регионалният министър.

За сградата на Синдикалния дом в Перник, Павлова каза, че сградата е евакуирана, тъй като по нея има конструктивни щети и те трябва да бъдат отстранени. "Не трябва да се спекулира с темата за опасните сгради. Две от детските градини в Перник са опасни, там деца не могат да влизат. Започва тръжната процедура, за да изберем изпълнител да ги построи наново. Имаме и едно училище в Радомир, което не трябва да се бута. На него ще се направи конструктивно възстановяване. Навсякъде другаде, където са пострадали сгради, говорим за ремонт, а не за нещо, което да застраши живота на хората", поясни Павлова.

За частните сгради регионалният министър каза, че за частната собственост всеки човек, съгласно законите, трябва да се грижи за нея, да я застрахова срещу пожари, бедствия, земетресения. "Разбира се в условия на криза, когато имаме такава трагедия, имаме няколко семейства, които останаха без покрив над главата си, за тях държавата ще помогне. Те са в хипотезата тотална щета. Там говорим, че къщата трябва да се премахне и да се построи наново. Законовият ред позволява по данъчна оценка да бъдат изплатени средства, за да им се помогне да им се възстанови къщата", заяви регионалният министър.

За техническите паспорти на сградите регионалният министър посочи, че те ще бъдат още една страхотна възможност за хората да се подпомогнат. "Ще направим обновяване с енергийна ефективност само на сгради, които са конструктивно устойчиви. На всяка сграда ще се направи детайлно обследване и ще подарим на собствениците на тази сграда техническия паспорт и конструктивното обследване, ако собствениците на сградата решат да се включат в програмата за санирането. За осеметажен блок след конструктивните огледи експертизата се прави до месец. Ако не се направи в срокове обследването на сградата, на общините е вменено да направят това обследване и след това сметката отива за цялата етажна собственост", категорична е Павлова.

На въпрос дали ще се пренасочват еврофондове през социални програми за засегнатите райони, Павлова отговори, че Европа не дава пари за текущ ремонт и поддръжка. "Европейските пари са за големите неща – нови пътища, нови пречиствателни станции, нови сметища. Това, което водихме като разговор с премиера и с комисар Кристалина Георгиева е по-скоро в посока, че ако България преценява, че има вероятност част от средства по някои от оперативните програми да не бъдат усвоени, какъвто е рискът по ОП "Околна среда", едни 100 или 200 млн. евро от тази ОП ще се преразпределят в една отделна ос, която да се занимава с действия по превенция на риска", подчерта Лиляна Павлова.

За мостовете регионалният министър каза, че всички мостове и виадукти имат своето добро или лошо състояние. "Безспорен факт е, че в последните години инвестирането в поддържането на републиканската пътна мрежа е за рехабилитация, кръпки, на дупки, това е било за мое голямо съжаление. За мостовете имаме стандартна процедура по Закона за обществени поръчки. В най-добрия случай може да имаме октомври-ноември тази година избран изпълнител. Когато сме в хипотезата, обаче, на аварийно, спешно и неотложно, в каквато сме, трябва да търсим законовия начин да оправим мостовете по аварийна процедура", заяви още Павлова.

Редактор: Петър Проданов

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички