Печалбата на Бундесбанк се срина с милиарди


Печалбата на Бундесбанк се срина с милиарди
Снимка: Getty Images

2028

Централната банка на Германия отчете рязко понижение на годишната си печалба през миналата година, тъй като тя увеличи своите рискови финансови буфери, за да се защити срещу възможни загуби в бъдеще, когато започне нарастване на лихвените ставки.

Нетната печалба на Бундесбанк се сви през 2016 година до едва 399 млн. евро от печалба в размер на 3,2 млрд. евро година по-рано, предаде БНР.

Президентът на банката Йенс Вайдман отдаде влошаването на финансовия резултат на заделени за 1,8 млрд. евро провизии срещу рискове, свързани с бъдещо увеличаване на лихвените ставки. Това решение на банката доведе до нарастване на общите ѝ финансови буфери до огромните по размер 15,4 млрд. евро.

Годишният финансов отчет на Бундесбанк показва, как тя се подготвя за края на политиките на "лесни пари" на ЕЦБ, които включват дългосрочни кредити за търговските банки при много ниски лихви и масивната програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения". Трябва да се има предвид, че тези стимулиращи политики бяха доста печеливши за централните банки от еврозоната през последните няколко години. Когато обаче тези програми започнат да бъдат извеждани от употреба и в резултат на това има нарастване на лихвите, се очаква тези печалби да спаднат рязко и дори централните банки да излязат на загуба.

Слабите финансови резултати за отминалата година също така означават, че немското финансово министерство ще получи доста по-малък по размер чек от централната банка, като това ще представлява най-слабият принос на Бундесбанк към държавната хазна от 2003-а година насам.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички