Печалбите на испанските банки растат, но рискът остава


Печалбите на испанските банки растат, но рискът остава
Снимка:

412

Миналата седмица четири испански банки се похвалиха с увеличение на печалбите. Това обаче не означава, че битката им с дълговете е приключила, пише Ройтерс. Финансовите институции ще трябва да продължат опитите да разширяват бизнеса си в една от най-тежко засегнатите от кризата страни в Европа.  

Банката Bankia обяви миналата седмица, че печалбите й са достигнали 200 млн. евро през първите шест месеца на 2013 г. През същия период на миналата година банката регистрира загуби от 4,5 млрд. евро. Печалбата на Bankinter се е увеличила четирикратно, на La Caixa – двойно, а тази на Sabadell – с 37%.

Единствено банката Banco Popular регистрира загуба през първата половина на годината, която е 3 на сто.

Причината за увеличението на печалбите е най-вече резкият спад на провизите за проблемните кредити в имотния сектор. Очаква се, спадът да се е отразил благоприятно и на испанските международни банки Santander и BBVA, чиито резултати ще бъдат публикувани тази седмица.

Пикът на проблемните кредити в Испания бе през 2013 г., когато властите в страната прокараха закони, чрез които принудиха банките да дават повече средства за провизии. Последните резултати обаче показват, че финансовите институции са на правилния път към възстановяването от кризата.  

Трудно е обаче инвеститорите да бъдат убедени, че рецесията изцяло е отминала. Въпреки че се забавя, ръстът на проблемните кредити все още е доста висок. Тази година се очаква и увеличение на корпоративните фалити. Според анализаторите банките в Испания остават в риск, докато не бъде отчетен ръст на БВП на страната.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички