Пет британски банки са заплашени от огромни загуби


Пет британски банки са заплашени от огромни загуби
Снимка:

465

Пет банки във Великобритания трябва да вдигнат капитала си общо с над 27 млрд. паунда до края на 2013 г., за да избегнат риска от огромни загуби. Това заявиха от Английската централна банка, която действа като банков регулатор на Острова, съобщи BBC.

Основната грижа на регулатора е Royal Bank of Scotland, която трябва да запълни дупка от 13.6 млрд.паунда в капитала си. Lloyds Banking Group трябва да намери допълнителни 8.6 млрд. паунда, а втората най-голяма банка във Великобритания Barcleys трябва да повиши капитала си с 3 млрд. паунда. На Co-operative Bank са й нужни 1.5 млрд. паунда, за да избегне финансовите рискове, а на банката Nationwide й липсват далеч по-скромните 400 млн. паунда. Състоянието на други големи британски банки като HSBC, Santander UK и Standard Chartered бе обявено за стабилно от регулатора.

Недостигът на капитал бе регистриран от Английската централна банка още в края на миналата година. През март банките съставиха планове как да осигурят 12.5 млрд. от общата сума. Останалата част от липсващия капитал обаче също трябва да се добави, като официалният срок за това е до края на годината. Регулаторът обаче обяви, че за някои затруднени банки може да го удължи до първата половина на 2014 г.

Междувременно стана ясно, че британското правителство възнамерява да продаде част от дяловете си в Lloyds Banking Group и в Royal Bank of Scotland. Те са съответно 39% и 82%. Според „Ню Йорк Таймс” това решение е показателно за отношението на властите към двете банки, които имаха нужда от спасяване по време на финансовата криза.

Преди време пък името на банката Barcleys бе замесено в няколко скандала. През юни 2012 г. тя бе глобена с 290 млн. паунда от британски и американски регулатори за манипулацията на Libor - междубанковия лихвен процент на кредитиране, който засяга ипотеки и заеми. През август започна разследване за сериозни измами в плащанията между Вarclays и „Катар Холдинг” през 2008 г., когато банката е набирала средства в Близкия изток по време на банковата криза. В края на 2012 г. пък банката бе обвинена, че е опитвала да манипулира енергийните пазари в Калифорния в периода 2006-2008 г.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички